pirmdiena, 2010. gada 5. aprīlis

Ziemasspāre

Ziemasspāre (Sympecma paedisca)Lūk arī pirmā šī gada spāre, ko izdevies nobildēt - ziemasspāre (Sympecma paedisca). Visagrāk sastopamā spāru suga - tas tāpēc, ka pieaugušās spāres pārziemo (citām spārēm pārziemo kāpuri - kuriem tad attiecīgi jāsagaida kamēr sasilst ūdens, nedaudz jāpaaugas, jāizlien ārā no ūdens un tik tad izlido pieaugusi spāre), līdz ar to, līdzīgi kā pārziemojušie dienastauriņi, ir novērojamas jau pirmajās siltajās pavasara dienās. Diezgan viegli atšķirama spāre, jo citas tādas brūnīgi raibas spāres Latvijā nav. Ir vēl viena cita ļoti līdzīga suga (S. fusca), kas pie mums nav vēl atrasta, taču teorētiski varētu arī to atrast - tai, atšķirībā no šīs, tumšā līnija uz "muguras" ir bez "zobiņa".
Nenācās nemaz viegli šitās "nomedīt" - lai arī to bij daudz, šodien sapratu kāpēc man līdz šim ir maz spāru bilžu - nu baidās tie lopiņi no manis. Bet nu nekas - tieši jo interesantāk būs :)
Sīksmecernies (Apionidae) sūnās
Vēl šodienas pastaigā redzēju kaudzi tauriņus, sila ķirzakas (nobildēt neizdevās), mazo tritonu nejauši atmodināju no ziemas miega, pirmās zilās vizbulītes un vēl šādus tādus interesantus objektus. Katrā ziņā priekš pavasara sākuma ļoti saturīga diena. Tad nu vēl divas bildes no šodienas.
Mazais tritons (Triturus vulgaris)

Nav komentāru: