trešdiena, 2010. gada 5. maijs

Insektu dauzīšana

Sīksmecernieks (Apion haematodes)Vakar no veca spininga sameistaroju 'baigo mantu' - saliekamu kukaiņu "dauzāmo" uzparikti! Nē, nē - tas nav nekas vardarbīgs un sadistisks! Tik ļauns jau es neesmu... :) Tas ir tikai viens no veidiem, kā ērti ieraudzīt (un pēc tam arī uzbildēt) bezmugurkaulnieks, kas dzīvojas uz nokaltušiem koku zariem, lapām un citur, kur tos nemaz nav tik viegli pamanīt. Tātad - baltu audekla gabalu (ap 1x1m vai vairāk) piesien pie krusteniska rāmja (manā gadījumā no makšķerkāta), tā lai varētu ērti turēt. Tad šo 'palagu' pabīda zem, piemēram, nokaltuša zara - un ar kādu mietu uzsit pa šo zaru. Attiecīgi visi pirms tam neieraudzītie objekti, kas bija nomaskējušies sēdējuši uz šī zara vai kur citur salīduši, "aiz bailēm" nokritīs uz baltā auduma un būs viegli novērojami. Viltīgi!
Šodien par spīti aukstumam arī izmēģināju. Neko diži interesantu gan 'neizdauzīju', (pat bildē redzamais sīksmecernieks (Apion haematodes) sēdēja zālē nevis tika nodauzīts no kāda zara) bet metode kopumā strādā godam - jāaizbrauc tik uz kādu interesantāku vietu un noteikti būs arī kas 'krutāks'. Tiesa saskāros ar problēmu, ka ir visai sarežģīti operēt vienlaicīgi ar šito verķi, velosipēdu un pa starpai vēl kaut ko mēģināt nofotografēt. Bet nu gan jau piešausies.

1 komentārs:

Unknown teica...

Ļoti interesants blodziņš :) Mazliet humora devas, nekad nenāk par skādi... :D Tiešām ļoti interesanti palasīt par tādām zinātniskām lietām, no šāda skatu punkta... Tikai tā dauzīšanas metode gan izklausās paskarbi :D :D