piektdiena, 2010. gada 28. maijs

Zemesvēžu medības

Zemesvēzis (Gryllotalpa gryllotalpa)
Zemesvēzis (Gryllotalpa gryllotalpa)
Kamēr bakalaura rakstīšanas dēļ nesanāk izrauties kaut ko pabildēt, ielikšu vēl pāris bildes no pagājušās nedēļas. Iepriekšējā ierakstā jau īsi pieminēju, ka bija mums tur zemesvēžu (Gryllotalpa gryllotalpa) medības, jo šie ir apsēduši mūsu mazdārziņu. Medības gan vairāk kā foto-medības, jo gluži vēl roka necēlās, lai tā šos visus izslaktētu. Šķiet ar ka pagaidām nekādu lielo postu nedara. Dzīvnieks jau interesants - circeņa un kurmja "krustojums", kas atspoguļojas latīniskajā nosaukumā, kur gryllus = circenis un talpa=kurmis. Dzīvo zem zemes, kur, būdams visēdājs, grauž augu saknes, ēd visādus bezmugurkaulniekus u.c. ēdmaņas. Virs zemes izlien reti - biežāk to var dzirdēt, kad tas vakara krēslā izdod it kā sev raksturīgo čirkstoņu. "It kā" tāpēc, ka pirmajā vakarā to sajaucu ar vakarlēpi - jo tiešām, kārtīgi nedzirdot var to mierīgi sajaukt ar tālumā dziedošu vakarlēpi. Tad nu vienu vakaru gāju uz dobi, kur šis dziedāja un izraku, lai nākošajā dienā uzbildētu. No rīta diemžēl atklājās, ka šis ir invalīds, jo trūka kreisā racējķepa, kā rezultātā šim bija grūtības ar ierakšanos. Tāpēc man palika viņa žēl un pēc īsas fotosesijas palaidu turpat netālu šo vaļā.
Acainā mārīte (Anatis ocellata)
Acainā mārīte (Anatis ocellata)
Bildējot atcerējos, ka starpgredzenam lielāks efekts ir ar īsāka fokusa objektīviem, tāpēc pieliku 150nieka vietā veco labo 60mm makro objektīvu, kurš agrāk bija mans galvenais objektīvs. Protams bija nepierasti, ka jātiek kukainim atkal tik tuvu, lai varētu nofokusēties, bet kādi pāris interesanti kadri jau sanāca. Piemēram ar šo acaino mārīti (Anatis ocellata), kas ir Latvijas lielākā mārīte. Apgaismojuma problēmas ar vienu zibspuldzi gan joprojām ir, bet kaut kā jau izlīdzēties var.
Nobeigumā vēl tāda mierīgāka bilde ar lapgrauzi Chrysolina polita.
Lapgrauzis (Chrysolina polita)
Lapgrauzis Chrysolina polita

4 komentāri:

Anonīms teica...

Paldies, jauki.

Anonīms teica...

Kā Jūs izdomājāt kļūt par biologu? Vai varat padalīties ar kādu stāstu? :) Vai arī tas bija "spontāns" lēmums?

Uģis Piterāns teica...

Diemžēl nekāds interesantais stāst nav, ko pastāstīt :) Vienkārši tāds bija mans "liktenis" - kļūt par biologu :D Ģimene tāda - tēvs, māte, vecvecāki - visi mācījušies biologos. Tad attiecīgi bērnībā dzīvojos līdzi tētim pa pļavām, mežiem u.c., kā rezultātā jau skolas laikā skaidri zināju, ka iešu mācīties uz biologiem :) Pašlaik gan tēvs beidzis aktīvās gaitas kukaiņu pētniecības jomā, bet nu tad es vismaz eju viņa pēdās. :)

Anonīms teica...

Paldies! Patīkami uzzināt :)