trešdiena, 2010. gada 2. jūnijs

Beidzot atkal dabā

Pīpene (Leucanthemum vulgare)Bakalaura darba rakstīšanas maratona rezultātā, jau kopš Torņu cīņām nebiju bijis nekur dabā - tātad praktiski veselu pusotru nedēļu. Priekš manis tas ir šausmīgi daudz. Bet bakalaurs protams svarīgāks. Šodien ar to nofinišēju - iesēju un iesniedzu katedrā. Tā ka beidzot biju brīvs no tā un devos uz Ogri, kur vēl izmantojot pēdējos saules stariņus mēģināju nobildēt kādu spāri. Spāru tiešām bija daudz - un, tagad tā skatoties, šķiet ka būs ar kāda jauna suga šim gadam, bet diemžēl atstāju mājās spāru noteicēju - līdz ar to visa noteikšana jāatliek uz Rīgu.
Augļkoku raibenis (Nymphalis polychloros)Bet šo to interesantu ar izdevās ieraudzīt - piemēram, šo augļkoku raibeņa (Nymphalis polychloros) kāpuru - patiesībā jau daudzus, jo šie bija 'apsēduši' upmalā augošu kārklu. Visnotaļ interesants objekts, kas, līdzīgi kā visi citi raibeņu kāpuri, ir ar šādu īpatnēju ķermeņa 'apmatojumu'. Pieņemu, ka šī iemesla dēļ, šie nav īpaši iecienīta 'paika' putnu vidū. Pats augļkoku raibenis ir diezgan līdzīgs prastajam nātru raibenim - tik apmēram 2x lielāks.
Vēl vakara gaismiņā patrāpījās ar šāda laupītājmuša - sugas gan šīm grūti noteikt. Esmu ne visai sekmīgi cīnījies pat ar noteicēju blakus, skatot zem binokulāra. Tāpēc šai es pat necentīšos noteikt sugu - var jau būt, ka konkrēti šī ir vieglāka, jo tās pelēkās laupītājmušas tās grūtākās.
Laupītājmuša (Asilidae)

1 komentārs:

Anonīms teica...

Prieks par katru kāda kāpura bildi un tā aprakstu un paldies arī par šo skaisto kāpura bildi :)