svētdiena, 2010. gada 6. jūnijs

Super-makro

Ir lietas, ko ar pašreizējo tehniku, es tomēr nevaru dabā nobildēt - un tie ir 'supersīkie' dzīvnieciņi. Tehniskās niansēs varbūt neizplūdīšu, bet fakts, ka dabā pie tāda palielinājuma man nofokusēties neizdotos. Tāpēc nācās mājās iekārtot nelielu 'studiju' un tur sabildēt atsevišķus interesantākos līdzi paņemtos sīklopus. Kvalitāte protams nav tik laba, kā bildējot parastā palielinājumā, taču, par cik te iet runa par dažiem milimetriem, ir +/- pieņemami.
Māņsmecernieks (Salpingus planirostris)Tā, piemēram, no Doles dižozola atliekām nokratīju šo interesanto vabolīti - māņsmecernieku Salpingus planirostris, kas kopumā ir samērā pareta suga Latvijā. Lai arī izmēros maza (ap 3mm), tas ir plēsējs, kas dzīvo uz koku stumbriem vai zem mizas, kur uzbrūk mizgraužu kāpuriem. Par māņmecerniekiem tos sauc to pagarinātā "deguna" dēļ (kas gan ne visām sugām tāds ir) - citādi ar smecerniekiem tiem ir mazs sakars.
Melnulis (Eledona agricola)Otra mini-vabole ir melnulis Eledona agricola, kas arī ir ap 3mm liela. Tas ir daudz parastāks par iepriekšējo un ir sastopams uz lapkoku piepēm. Nedaudz atgādina viena cita piepju melnuļa miniatūru versiju. Visādas uz kokiem augošas piepes starp citu ir ļoti vērtīgi mikrobiotopi priekš daudzām kukaiņu sugām. Tā, piemēram, atrodot kādu zeltpiepi (Laetiporus sulphureus), var ieraudzīt daudzu interesantu sugu komplektu - starp kurām iespējams būs ar kādi retumi.

1 komentārs:

Ainars teica...

Šitos nēesmu manījis :)))))