svētdiena, 2010. gada 18. jūlijs

Un atkal jauni tauriņi

Sausseržu raibenis (Limenitis camilla)Jā, lai arī cik tas dīvaini nebūtu, bet pēdējā laikā vēl neredzētas tauriņu sugas nāk 'bariem virsū'. Tomēr lielāko daļu jau esmu sabildējis un katrai nākamai sugai vajadzētu nākt ar lielām grūtībām. Bet pagaidām tā tīri veikli pildās tas sugu saraksts. Ok - sausseržu raibeni (Limenitis camilla) es speciāli braucu nofotogrāfēt uz Tērveti, jo bija zināms, ka tas tur ir visai parasts un bieži sastopams. Tā arī bij - pat nemaksājot par ieeju Tērvetes Dabas parkā, izdevās to sazīmēt tur pat apkārtnē. Pirmais, ko ieraudzīju, gan aizlaidās tā arī neapsēžoties, bet nākamie divi par laimi barojās uz krastkaņepju ziediem un bija viegli nobildējami. Krastkaņepes vispār super-augi tauriņu ziņā - ilgāk pasēžot drošvien vairāk kā 10 sugas varētu uz tiem sabildēt. Bet, runājot par sausseržu raibeni, tad to kāpuri tiešām pie mums barojas tikai ar sausseržiem, kas pie mums galīgi nav nekāds retums. Tauriņš jau arī nekas ļoti rets nav - tiesa LSG suga gan ir (kas gan nav rādītājs).
Astainais zilenītis (Everes argiades)Ja sausseržu raibenis bija plānots, tad astainais zilenītis (Everes argiades) gan bija pārsteigums. Kā jau rakstīju tad Taurenē palaidu garām iespēju to nobildēt, jo neatradu to vietā, kur kolēģis bija šo noķēris. Tad nu biju samierinājies ar domu, ka nebūs man to uzbildēt, jo tas esot reti sastopams visā Latvijā, taču dažos gados varot pat arī nebūt sastopams. Bet nu izdevās šo ieraudzīt uz 5 minūtēm iebraucot Vilcē - pagāju pa meža ceļu, ieskatījos vienā stigā un tur tie bija - kādi 2 gabali lidinājās. Prieks un laime, tā teikt. Tauriņš viegli atpazīstams pēc mazās astītes un oranžajiem plankumiem.
Ar šīm divām sugām tad nobildēto sugu skaits pieaudzis līdz 78 sugām. Nezinu vai 80 izdosies šogad sasniegt - tiesa ir plāns taisīt ekspedīciju uz vienīgo vietu L-jā, kur atrodams esparsetu zilenītis - ja to izdotos uzbildēt, tad tas jau būtu super-mega-utt. Bet tad jau redzēs... Var jau būt, ka tās 2 sugas ar 'izspiežas'.

Runājot par skaitļiem, tad šodien, ieraugot parasto ūbeli, pārspēju arī savu vienā gadā redzēto putnu sugu rekordu - tagad tas ir 178 sugas. Protams, jācer, ka skaits vēl nedaudz turpinās augt - tur rudens migrācija un tā. Tā ka saturīgi pavadīta diena.

2 komentāri:

ieva teica...

Man prasītos zīdtauriņš. Nez, vai mūsējos nevar izaudzināt par šķiedras ražotājiem? :)

Anonīms teica...

Ekspedīcija pēc esparsetu zilenīša noteikti būs :) Sākam plānot! Rimša