svētdiena, 2010. gada 29. augusts

Lapseņveida zirneklis

Lapseņveida zirneklis (Argiope bruennichi)Turpinu 'zirnekļoties' un nebildēt neko jaunu un tāpēc atkal jāpaceļ kaut kas ārā no zirnekļu arhīviem - šoreiz par kādu svešzemju ienācēju mūsu faunā - lapseņveida zirnekli (Argiope bruennichi). Šis gan nav tāds svešzemju ienācējs kā, piemēram, no Amerikas ievazātie signālvēži, jo tas pie mums ir nonācis dabiskā ceļā, pateicoties klimata pasiltināšanās procesiem. Pirmo reizi tas pie mums tika manīts 2004. gadā un kopš tā laika ir izplatījies praktiski visā Latvijas teritorijā. Jāsaka, ka šī suga ir nesajaucama, jo neviens pie mums sastopamais zirneklis nav tik krāšņš + tas ir pietiekami liels. Kā rezultātā to pamana arī cilvēki, kas varbūt ikdienā zirnekļus vispār neievēro. Tēviņi gan nav tik krāšņi, ir mazāki par mātītēm un visbiežāk pārošanās laikā vai pēc tās tiek apēsti. Arī šīs sugas veidotais tīkls ir raksturīgs - ar biezāku, vertikālu zig-zag-veida tīmekļa joslu tīklam pa vidu. Pats gan šo zirnekli esmu redzējis tikai vienu reizi.

7 komentāri:

ieva teica...

Tāds vīriešiem liktenis - mīlēt un ciest. :D

Jánis Riekstiñš teica...

NU ja salídzina víriesti ar zirnekli,tad es varu salidzinat sievieti ar ziloni,jo zilonmatem parosanas laika téviñi no ar savu lielo svaru nolauz sprandu,sanak arí sievietém ir táds pats liktenis

Santa teica...

O, jā, es šo zirnekli arī vakar beidzot ieraudzīju, manā dārzā starp augiem nosaudis pamatīgu tīklu, krietni liels un spilgts. 'Meklēju,kas tā par zirnekļu sugu, beidzot atradu.

Anonīms teica...

Nepamanīt nevar. Liels un krāsains. Arī tā laime bija šogad ieraudzīt un ar pamatīgu medījumu tīklā.
Arī ilgi meklēju, kas tā par sugu, bet šeku reku nejauši uzgāju.

Anonīms teica...

Kuldīgā Lapseņveida zirneklis pamanīts 24.08.2012

Anonīms teica...

Es savā dārzā veselus četrus eksemplārus saskaitīju.

Dace Rīgas rajonā teica...

Es arī šo zirnekli pirmo reiz ieraudzīju pirms pāris nedēļām puķudobē. Proatms sameklēju i-netā, kas tas par smukuli.
Bet šodien man atkal viens uzkrita istabā uz pleca. Pat nobijos. Iznesu viņu ārā. Bet izskatījās citādāks kā pirmais no dobes.
Nu tad pēc šiem aprakstiem sapratu, ka dobē smukā apaļā bija mātīte, bet istabā slaidais zirneklis bija tēviņš.