sestdiena, 2010. gada 7. augusts

Pārtikas svilnis manā mājā

Pārtikas svilnis (Plodia interpunctella)Tā nu ir sanācis, ka pie mammas Ogres dzīvoklī ir iemitinājies neliels tauriņš (bet šķiet esmu manījis to arī Rīgas dzīvoklī Ķengaragā) - pārtikas svilnis (Plodia interpunctella), kas īstenībā ir visai liels kaitnieks. Tautā to šķiet ir iegājies saukt par pārtikas kodi, bet nu tas tomēr pieder pie sviļņu dzimtas - tātad pārtikas svilnis. Tā kāpuri pārtiek no visdažādākajiem augu valsts pārtikas produktiem - graudiem, rīsiem, pārslām (sausajām brokastīm), žāvētiem augļiem, riekstiem, miltiem un ko tik vēl ne. Tad nu tie tauriņi salien tajos produktos (un tie varot ielīst ļoooti šaurās vietās), sadēj oliņas un vēlāk izšķīlušies kāpuri sāk tos grauzt. Grauž, grauž un beigu beigās satin tos kopā ar tādiem kā pavedieniem. Pēc šīs pazīmes īstenībā var viegli pateikt vai kaut kas ir iemitinājies Tavā muslī vai nē.
Pārtikas sviļņa (Plodia interpunctella) kāpursTad kad kāpuri ir pieēdušies un paaugušies, tie lien ārā no auzu pārslu pakas (piemēram) un sāk rāpot apkārt pa dzīvokli, meklējot vietu, kur iekūņoties. Protams visdrīzāk, ka tos varēs ieraudzīt tur pat uz virtuves sienām un griestiem (šovakar, piemēram, uz virtuves griestiem bija veseli pieci kāpuriņi), taču tie savos meklējumos varot norāpot visai tālu - tātad arī uz blakus istabām. Atrod kādu piemērotu stūrīti (Ogrē šie bija salīduši sērkociņu kastītēs) un iekūņojas. Parasti apkārt kūniņām arī ir tāds kā pavedienu tīkls (droši vien aizsardzībai), bet var atrast arī brīvi esošas kūniņas. Pēc kāda laika izšķiļas tauriņš un viss sākas no jauna. Mūsdienu kurinātajos dzīvokļos tā tas var turpināties visu cauru gadu.
Pārtikas sviļņa (Plodia interpunctella) kūniņaTā nopietni cīnīties ar šiem ir pagrūti - jo virtuvē jau šiem ir daudz potenciālu ēdamlietu. Protams jau 'aizkostos' produktus būtu jāizmet, lai šie nesavairotos vairāk, bet ja jau ir iemitinājušies tad noteikti būs paslēpušies visādās viltīgās vietās, atradīs kaut ko citu ko ēst un ar laiku sāksies viss no gala. Tāpēc labāk visādus augu izcelsmes produktus glabāt hermētiskās stikla brukās ar skrūvējamiem vākiem - tas esot visdrošākais uzglabāšanas veids, jo visādos maisiņos, turzās, kartona kārbās u.c. tās noteikti tiks iekšā. Tiesa nereti sanāk tā, ka jau veikalā nopirkts produkts (auzu pārslas, putraimi utt.) var būt ar šo tauriņu kāpuriem/olām - tas izskaidro kāpēc šis tauriņš pēkšņi no zila gaisa var uzrasties mājoklī, kur tas nekad agrāk nav novērots. Daudz kur tiek minēts, ka samērā efektīva atbaidīšanas metode esot lauru lapu salikšana visos stūros un produktu 'burkās'. Laikam šīm tā smarža nepatīk. Bet nu laikam nav tāda ļoti ātra un efektīva veida kā tikt ar šiem 'mošķiem' galā - ja šo tauriņu redzat savā mājā, tad jāapbruņojas ar pacietību un daudz stikla burkām. :)

10 comments:

ieva teica...

Ar šiem ļaudīm man arī nav tās labākās attiecības.

Daiga Brakmane teica...

Cīņa ar šiem ir nebeidzamais stāsts... Eh...

Anonīms teica...

Kāpuri šokolādi arī nesmādē! :D

Uģis Piterāns teica...

Heh, nav brīnums :) Vienu reizi man ar bij gadījums, kad kādam dzimumdienā uzdāvināja maisu ar končām 'Serenāde', kuras laikam bija ilgi stāvējušas veikala plauktā un kurās ar bija iemetušies, visdrīzāk šie paši kāpuri. Tur jau gan vis kas cits garšīgs tajās končās arī bez šokolādes :) Beigās izdomājām, ka žēl mest ārā un tāpat visi apēda. Papildus olbaltumvielas un tā... :)

Anonīms teica...

šausmas! :D es gan saliku noslēgtā traukā un gaidīju, kas no šīm rīmām izaugs! :) apēst pat neienāca prātā! :D

Uģis Piterāns teica...

Nemaz jau nevarēja just :) Tas droši vien tāpat kā, ja slieka nedēļu dzīvotos pa biezpienu, tad apēdot tā ar garšotu pēc biezpiena :) Tiesa tā gan es neesmu darījis un diez vai darītu - dzīvus lopiņus tomēr nav forši ēst...

Anonīms teica...

just varbūt tiešām nevar, bet šī fakta apzināšanās vien padara konfektes mazliet neēdamākas! :D

Unknown teica...

Diklofoss palidz pret visu :D Un cik dzirdeju gramatu skorpions ari :P

Anonīms teica...

es visus riska produktus pēc atnešanas mājās ielieku uz nedēļu saldētavā, nu jau pāris mēnešu neviens svilnis nav pretī nācis.
Forša lapa tev, paldies - Anitra Tooma

Anonīms teica...

Paldies par rakstiņu! Mocījos veselu mēnesi, līdz nolēmu iegooglēt! Tiešām izrevidēju savu pārtikas plauktu un šeku reku vecā šokolādes gabaliņā šie bija ieperinājušies un pārvērtušies jau par veselu epidēmiju.....