pirmdiena, 2010. gada 20. septembris

Dārziņu lopi

Pelēkā vārna (Corvus cornix)Šodien sabiju paskatīt, kas labs darās Dārziņos šajā gada laikā - tā jau parasti tur dodos ziemā, lai ieraudzītu kādu interesantu ziemojošu putnu. Rudenī šķita, ka tur ir ja ne tukšāks, tad noteikti ne tik interesanti kā ziemā. Bet patiesībā bija interesanti arī tagad - nekādus jaunus putnus gan neredzēju, taču daudzveidības ziņā šī diena bija super - ja pareizi saskatīju, tad redzēju tur 58 putnu sugas (+ ja pieskaita vēl 3 no rīta Ķengaragā redzētās, tad pa dienu kopā 61 - šķiet, ka varētu būt kaut kāds personīgais rekords, bet varbūt arī nē - neesmu līdz šim šādus skaitļus 'iegrāmatojis') - no kurām interesantākais varētu būt migrējošas ziemas žubītes parasto žubīšu bariņos (pirmās man šajā rudenī) un divas brūnās čakstes (kam tā kā drīz vajadzētu būt prom).
Zeltgalvītis (Regulus regulus)Putnu ziņā lielākais prieks bija tuvā saskarsme ar zeltgalvīšu (Regulus regulus) bariņu, kuri sparīgi lēkāja un pīkstinājās pa egļu un priežu zariem pie niedrāja. Izmantojot seno viltību ar balsu atskaņošanu, izdevās tos sabildēt pat ar savu 150mm objektīvu - tiešām tie brīžam lēkāja kāda 1,5m attālumā. Viena no retajām šī gada putnu bildēm. Tiesa joprojām tādas dalītas jūtas par to balss ieraksta izmantošanu bildējot - pārāk vienkārši tad tas viss paliek (+ ja vēl būtu garāks objektīvs). Līdzīgā veidā sabildēju arī dzilnīti un ķivuļus, bet tie tik tuvu nepienāca + bija draņķīga gaisma.
Rāceņu baltenis (Pieris rapae)Viena lieta, kas nedaudz pārsteidza bija priekš septembra salīdzinoši lielā tauriņu un spāru aktivitāte - lidinājās gan balteņi, gan pļavas dzelteņi, gan parastie zilenīši, gan acainie raibeņi, gan visādas klajumspāres, gan pa kādai zilzaļajai dižspārei. Tīri daudz. Bet nu drīz, drīz diemžēl tie beigs lidot un būs jāciešas līdz nākamajam pavasarim - cik mokoši... Bildē rāceņu baltenis (Pieris rapae), ko līdz šim nebija izdevis sakarīgi nobildēt.

2 komentāri:

Andris Klepers teica...

Vareni izskatās, zeltgalvītim tiešām laba bilde! Nez kurš šogad redzēs pēdējo spāri? Droši vien jau vēl oktobrī?

Uģis Piterāns teica...

Domāju, ka oktobrī noteikti (nav jau vairs tālu) - gan jau, ka ne tik daudz kā tagad, bet pa kādai izturīgākai spārei vajadzētu būt iespējai manīt kādās siltākās oktobra dienās.