svētdiena, 2011. gada 23. janvāris

Dienas mācība

Urālpūce (Strix uralensis)Šodien ieguvu kārtīgu mācību (nav gan tā, ka tas kas jauns būtu) - bez fotoaparāta ārā no mājas iet nedrīkst! It īpaši, ja iet kaut kur 'dabā'! Šodien gāju meklēt Botāniskā dārza urālpūci - bez fotoaparāta... It kā jau mans domu gājiens bija visai loģisks - pūci visticamāk neatradīšu, jo jau pagājušogad vairākas reizes nesekmīgi meklēju Rīgas urālpūces, tad kāpēc, lai šogad veiktos? Tāpat arī, ja atrastu, droši vien pūce sēdētu kaut kur augstu, kur to ar savu objektīvu tāpat nenobildētu + saulainu laiku ar nesolīja... Bet Mērfijs jau bija gudrs vecis un viss notika pēc viņa 'plāna' - urālpūci ieraudzīju, pie tam nevis kaut kur augstu kokā, bet tikai kādus 2,5m virs zemes + spīdēja dikti jauka zemā ziemas saulīte... Škrobīgi jau ir - šādos apstākļos pat ar 150mm objektīvu sanāktu ok bilde, jo pūce arī diezgan tuvu pielaida. Neko darīt - nācās nodarboties ar mobilogrāfiju caur binokli. Sākumā gan nekas nesanāca, bet tad sapratu, kur slēpjas mana līkrocība - un uzreiz viss sanāca. Jāsaka, ka laikam šī pati līkrocība neļāva man nobildēt pūkpīli caur teleskopu... Neko darīt - tagad zināšu.
Lai nu kā - tomēr prieks par pūci, jo nekad iepriekš to nebiju redzējis! Attiecīgi, šogad jau tā ir ceturtā jaunā suga priekš dzīves. Jauki! Un protams tā ir 73. suga janvārī - jaunais rekords turpina augt!

4 komentāri:

Valters teica...

Tava iegūtā mācība nav universāla. Es labāk apskatītu pūci bez fotoaparāta, nekā svilpjus ar aparātu, kā man tas bija vakar :)

Anonīms teica...

Nuu šitos pūčukus braukājot pa Latviju bieži gadās redzēt... Vārnas šos "mīl"; dažus esmu izglābis no tās mīlestības... Par ko šās labprāt "pozē" apdulinātas...

Uģis Piterāns teica...

Jā, Austrumlatvijā jau urālpūce nekas rets nav un ja ieklīst kādā vārnu teritorijā, tad jau no vārnām parasti dabū pamatīgi - šito Botāniskā dārza pūci citās dienās brīžam esot pat kādas pāris desmit vārnas pieskatījušas.

Anonīms teica...

mazliet aizsnaudusies, bet skaista! :)