pirmdiena, 2011. gada 10. janvāris

Skudrulīši

Izmēģinu te variantu kā parādīt vairāk bilžu vienā ierakstā - iespējams, ka pat izdevās (kaut ko visu laiku tomēr gļuko, tā ka nezinu ko tur kurā brīdī tā galerija rāda vai nerāda). Nezinu gan kādam mērķim tas varētu noderēt, bet nu varbūt atradīsies kāds pielietojums. Testam atrādīšu manis sabildētos skudrulīšu (Cleridae) dzimtas vaboļ-lopus. Latvijā kopumā ir konstatētas 9 sugas, man izdevies nobildēt četras. Parastākā suga protams ir mizgraužu skudrulītis (Thanassimus formicarius) - par to droši vien ir šis un tas dzirdēts, jo šī noderīgā (jo apkaro mizgraužus) vabole bija gada kukainis 2010. Varētu teikt, ka lielākā daļa skudrulīšu ir labi kukaiņi - jo ir plēsēji un nereti pārtiek no kukaiņiem, kurus cilvēks uzskata par meža kaitēkļiem. Taču ir arī mazāk 'labi' radījumi - piemēram, bišu skudrulītis (Trichodes apiarius), atbilstoši savam nosaukumam, ēd arī medus bites un noteikti ir nevēlams kukainis biškopjiem. Vēl man nobildējies samērā retais skudrulītis Tillus elongatus, par kuru jau biju rakstījis vasarā. Ceturto sugu Necrobia violacea varētu saukt nevis par skudrulīti, bet jēlādeni, jo agrāk šī apakšdzimta (Korynetinae) bija kā atsevišķa jēlādeņu dzimta (Korynetidae). Tā iespējams bija tāpēc, ka to bioloģija tomēr ir visai atšķirīga no skudrulīšiem, jo tie ir nevis plēsēji, bet pārtiek ar mirušiem dzīvniekiem - it īpaši veciem kauliem, ādām utml. Tā lūk.

2 komentāri:

Agris teica...

Tā jau forši, bet no RSS lasītāja tāda kā Google Reader, nevar bildes redzēt. Diezgan neērti - lai paskatītos bildi, jāiet uz blogu. Šī iemesla pēc esmu jau no vairākiem tādiem atrakstījies.

Labāk liec bildes kodā kā parasti - gan jau ka tā var vairāk par vienu ar ielikt - ērtāk sekot līdzi

Uģis Piterāns teica...

Paldies par komentāru! Par to tā līdz galam aizdomājies nebiju :)
Tāpat laikam, liekot šādi bildes, google meklētājs tām iet ar līkumu.

Tad tiešām masveidā šo opciju labāk neizmantot - tik tad varbūt kādā 'stūrītī' kaut kādu bilžu izlasi no agrākiem gadiem vai kaut ko tādu varētu iemest.