ceturtdiena, 2011. gada 21. aprīlis

Kolka - 2. diena

Saullēkts KolkāOtrā diena Kolkā nu ir galā un jāsaka, ka šī diena bija lielisks turpinājums vakardienas vakaram! Sākās diena, protams, ar celšanos un iešanu agri no rīta uz ragu. Tur uzreiz sagaidīja jauna putnu suga šim gadam - akmeņu čipste, kas bija pat visai draudzīga un ļāvās dažiem kadriem. Jāsaka paldies kolēģim Briedim, kas aizdeva man objektīvu, līdz ar to bija iespēja pat kādu putnu bildi uzbildēt.
Akmeņu čipste (Anthus petrosus)Un tad nāca vairākas stundas putnu vērošanas ragā, kas arī nesa virkni šogad neredzētu putnu - lauku piekūnus, melnkakla gārgales, jūras žagatu, lielo tilbīti. Tad, tuvojoties pusdienlaikam, sāka intensīvāk riņķot plēšputni - t.sk. bikšainie klijāni, ko šogad nebiju redzējis. Taču lielākais prieks ir par lauku liju, ko līdz šim biju redzējis tikai 1x -vienīgi žēl, ka mātīte nevis smukākais tēviņš. Taču ir labi arī tā.
Lauku lija (Circus cyaneus)Vēlāk nāca prieks arī mazputniņu frontē - pirmās bezdelīgas un koku čipstes šogad. Koku čipste bija arī visai atsaucīga un, nedaudz paprovocējot to ar balsi, pienāca man līdz 10cm attālumam. Līdz ar to sanāca pat pāris sakarīgi kadri. Dienas otrā puse atnesa arī pirmo bezdelīgu piekūnu šogad un melno stārķi, kas Kolkai varbūt nav tik raksturīgs putns.
Koku čipste (Anthus trivialis)Vakara izgājienā līdz jūrai sazīmēju liedagā vienu aizdomīgu kaiju - nu ar dikti garām kājām un slaidu knābi. Uzreiz pirmā aizdoma bija par Kaspijas kaiju. Putns bija nedaudz satraumēts un, lai arī ieturēja distanci, tālu prom nelidoja - attiecīgi varēja mēģināt iegūt kādu 'dokumentālo' kadru sugas pierādīšanai. Pagaidām gan vēl 100% apstiprinājums par to vai šī ir tā suga nav, taču pētot bildes esmu visai pārliecināts, ka šai jābūt Kaspijas kaijai. Suga pie mums varbūt nav nemaz tik reta - vienkārši tā ir samērā grūti atšķirama no citām līdzīgajām kaiju sugām.
P.S. - Un kaijas sugas piederība tika apstiprināta - tik tiešām Kaspijas kaija.
Kaspijas kaija (Larus cachinnans)

Nav komentāru: