piektdiena, 2011. gada 13. maijs

Ziemeļu labums

Kaut kas nogļukoja ar Blogger.com un pazuda pēdējais ieraksts - tad nu 'rakstu' vēlreiz.

Koksngrauzis (Evodinus borealis)Atkal man 'nospīdēja' baigā veiksme, jo sastapu vēl vienu koksngrauzīti kuru nemaz necerēju ieraudzīt - Evodinus borealis. Suga pie mums ir visai reta un sastopama tikai Ropažu apkārtnē - acīmredzot šodien biju tur nejauši ietrāpījis (pa gaisa līniju līdz Ropažiem tik 12km no tās vietas). Kā jau latīniskā nosaukums 'borealis' varētu liecināt, šī ir tāda ziemeļnieciska boreālo skujkoku mežu iemītniece un Latvijā iet sugas pamatareāla dienvidu robeža. No vienas puses šī suga ir līdzīga citām dzelten-melni strīpainajām koksngraužu sugām - raksturīgā pazīme varētu būt divi pretēji vērstie 'C' veida, dzeltenie plankumi uz katra segspārna.

Līdz ar to esmu jau nobildējis 53 koksngraužu sugas. Par cik šis gads ir labi iesācies, atļaušos skaļi paust mērķi, ko vēlos šogad izpildīt. Tātad - mēģināšu nobildēt vēl 17 sugas, lai kopumā man būtu nofotogrāfētas 70 koksngraužu sugas. Tā lūk!

Ainava ar jenotsuni (Nyctereutes procyonoides) un velosipēduVēl viens lopiņš, kas mani šodien iepriecināja bija jenotsuns! Jāsaka godīgi, ka dzīvu to redzēju pirmo reizi. Iespējams, ka bija traks, jo tas tomēr nav tiem tipiski rādīties gaišā dienas laikā. Pie tam pabrīnījos ka šis mani neieraudzīja brīdī, kad es izvēlos no izcirtuma uz ceļa. Tā vietā šis turpināja lēnā garā tipināt uz manu pusi. Beigās jau protams saausījās, sajuta/ieraudzīja mani un nesteidzīgi ieskrēja mežā. Tā jau tīri jauki - šādas satikšanās ar meža zvēriem man patīk.

4 komentāri:

Anonīms teica...

hah, domāju, ka esi Kolkā :) visas zosis šodien novirzīju uz tavu pusi, bet vakar upītē pirmo šī gada foreli... un vēl, laikam zivju ērgli redzēju..
\o\

Anonīms teica...

tfu.. jūras ērgli..

Uģis Piterāns teica...

Ar foreli apsveicu! :) Bet nē, tagad uz Kolku kādu brīdi laikam ne.. Kad uzliks asfaltu tad varēs braukt ciemā pie Tevis :D

ieva teica...

Šitie ir ļaunie. Rij mūsu dārgo eksportpreci. :D