otrdiena, 2011. gada 19. jūlijs

Smadzeņu skalotājs

Ar trematodi Leucochloridium paradoxum invadēts dzintargliemezisŠodien man beidzot uzsmaidīja veiksme! Ieraudzīju tādu dzintargliemezi, kādu es jau ilgu laiku vēlējos ieraudzīt! Kā redzams, tad tas nav nekāds parastais dzintargliemezis, jo uzreiz acīs krīt tā krāsainās acis. Nē, tas nav nekāds halucogēnās sēnes vai LSD salietojies lopiņš. Viņu patiesībā ir invadējuši smadzenes kontrolējoši citplanētieši!!! Nu labi - es nedaudz pārspīlēju, jo tas, kas viņam tur galvā sēž ir nevis citplanētietis, bet gan parazītiskas trematodes Leucochloridium paradoxum. Taustekļos uzkrājas to kāpuri, kas tur atrodas īpašā maisā. Nelaimīgais gliemezis gan ir tikai kā starpsaimnieks - galvenais mērķis šīm trematodēm ir putni! Jāsaka, ka nokļūt no gliemeža organisma putna oganismā ir samērā sarežģīts uzdevums tādam nelielam dzīvnieciņam.
Ar trematodi Leucochloridium paradoxum invadēts dzintargliemezisUn šis parazīts laiku netērē labāko loģistisko risinājumu atrašanai un uzreiz ķeras pie radikālām metodēm - pārņem kontroli pār gliemezi. Vienkārši runājot - liek tam rāpties un nokļūt tādās atklātās vietās, kurām normālos apstākļos šis gliemezis ietu ar līkumu. Tad, kad tas ir izdarīts, tad atliek tikai pievilināt putnu uzmanību, lai šis apēstu gliemezi un trematodes sekmīgi invadētu arī putna organismu. Un šajā jautājumā šis parazīts ir eksperts! Pirmkārt šis kāpuru maiss ir krāsots visai uzkrītoši un otrkārt - gaismas ietekmē, tas sāk aktīvi pulsēt! Parasti putns tādu aktīvu un pēc skata garšīgu objektu pamana ļoti ātri un trematožu kāpuri nokļūst putna barības traktā, kur attīstās par pieaugušām trematodēm, kuras tur 'saražo' oliņas, kuras putns izkakā un kuras pēc tam gliemeži apēd kopā ar kakām - un cikls sākas no jauna!

Protams, foto tikai daļēji parāda šo daiļo jaukumu, tāpēc pa ilgiem laikiem nevarēju noturēties neizmantot savam foto-aparātam video-fīču. Tad nu lūk - jums ir iespēja redzēt to visu kā tas izskatījās dabā. Jāsaka, ka ļoti jau priecājos par šo veiksmīgo gadījumu. Noteikti šī gada foršākais foto-atradums :)

16 comments:

Anonīms teica...

brr....nabaga gliemezis, interesanti, vai viņam šie parzīti traucē, izraisa sāpes? :o

D.d teica...

Labs!

Uģis Piterāns teica...

Gliemezim šie parazīti jādomā, ka visnotaļ traucē gan, jo eventuāli tomēr ir jācieš no putna uzbrukuma. Tiesa, ja putns ir akurāts un precīzi noknābj tikai inficētos taustekļus, tad teorētiski pats gliemezis var arī izdzīvot.

Anonīms teica...

Skaidrs, bet tas nozīme, ka gliemeži spēj dzīvot arī bez taustekļiem?

Uģis Piterāns teica...

Ja es nekļūdos, tad pēc kāda laika tas spēj ataudzēt jaunus vietā. Tiesa sameloties ar negribas - būs jāpārbaida kā tur īsti ar ar to acu/taustekļu ataudzēšanu :)

Anonīms teica...

vai cik pretiigi, vai :S

Anonīms teica...

Super! Biju iepriekš redzējis šo pa Discovery. Tas liek aizdomāties kā iekārtota daba - cik pārdomāts ir šis cikls. It kā parazīts zinātu kā pievilināt, kas garšo putnam + beigu beigās, kas garšo gliemezim. Bet laikam jau tie ir tīri instinkti, kuri evolucionējuši tūkstošiem gadu laikā.

Anonīms teica...

Ehh, dzīves gudrība, neēst sū***, saķersi kaut ko nelabu.

Uģis Piterāns teica...

He - pēdējais komentārs labs :D Tāds patiess... :)

maartins teica...

es tiesi vakar sitaadu briinumu tornkalnaa terdzeeju un domaaju ka sitaadu gliemezu nav (tik daudz jau es zinu) bet ja tas nav gliemezis tad kas??? taarpu/paraziitu ideja man uz briidi bija bet domaaju paarak fantastiski tas skan ... izraadas daba ir tik fantastiska, ha ...

Anonīms teica...

Un kādas neērtības no šādiem pasākumiem ir putniem?

Uģis Piterāns teica...

Putniem tas parazīts nekādu ļaunumu nenodara, jo dzīvo tur gremošanas traktā (precīzāk - taisnajā zarnā), kur pārtiek no tur esošajiem 'produktiem', kuriem tāpat ir lemts pamest putna ķermeni.

Olita teica...

Es šorīt tādu joku redzēju uz pastkastītes pie vārtiem.Pirmā doma bija ka tārpi ložņā, bet divi un sinhromi....... Sajūtas ieraugot ko nesaprotamu ir dīvainas, paldies par jauko foto un paskaidrojumu!

Anonīms teica...

Es arī tādu redzēju laukos uz akācijas lapas... Sākumā domāju, ka tārps, bet paskatoties rūpīgāk, ieraudzīju gliemeža mājiņu. Gribēju nofotogrāfēt, bet nepaspēju. Meklēju internetā, un atradu šo izziņas avotu. Paldies, es ļoti daudz uzzināju par šo gliemezi!

Valters Preimanis teica...

Paldies Uģi, ka pastāstīji ko jaunu un nezināmu par mūsu dabu.

Šajā gadījumā Tavs uzfilmētais video pastāstija daudz vairāk kā daudzi nofotogrāfētie foto kadri.

Anonīms teica...

Pamanīju šādu arī savā darzā, paldies par izsmeļošo informāciju. Tik nodomāju, ka šādu varētu apēst arī mājas vista. Ja vista tādu apēstu, tas varētu radīt kādu kaitējumu pašai vistai, gaļai vai olām?