otrdiena, 2011. gada 29. novembris

Dienas Vabole - Gastrophysa viridula

Izvēlēties "Dienas Vaboli" man nemaz nav tik viegli - tāpēc, uzticoties nejaušībai, to katru reizi izlozēšu. Un šoreiz izloze noteica, ka Dienas vabole ir lapgrauzis Gastrophysa viridula, ko latviski varētu dēvēt par skābeņu lapgrauzi.

Skābeņu lapgrauzis (Gastrophysa viridula)
Suga gan pie mums, gan citur Eiropā ir ļoti bieži sastopama - pie tam nereti samērā lielā skaitā. To vislabāk meklēt dažādās pļavās, kur tās būs atrodamas barojamies ar dažādu skābeņu (Rumex sp.) lapām. Teorētiski nesmādē arī kādus citus radniecīgus augus, tomēr skābenes ir visiecienītākās. Izmēros tā ir samērā neliela vabolīte - parasti ap 5mm gara. Mātītes ir nedaudz lielākas par tēviņiem, kas ir jo īpaši izteikts olu dēšanas laikā, kad mātītes ķermenis, piepildoties ar vairāk kā 1000 olām, pamatīgi piebriest un vabolīte iegūst samērā savdabīgu paskatu. Līdzīgas pārvērtības ir novērojamas arī citām lapgraužu sugām, taču Gastrophysa ģints sugām vēders iegūst proporcionāli 'nedabiskākos' apmērus. Man šķiet, ka tas ir bijis par iedvesmu ģints latīniskā nosaukuma tapšanā, jo vārda daļa 'gastros' tulkojumā ir 'kuņģis'. Interesanti būtu uzzināt ko nozīmē otra daļa 'physa/physos?'. Gada laikā varot attīstīties 2-4 paaudzes. Pārziemo augsnes virskārtā kā pieaudzis īpatnis.
Pēc izskata varētu teikt, ka G.viridula ir tāds klasisks lapgrauzis. Taču, ja ņem vērā samērā nelielos izmērus, raksturīgo, vienmērīgi metāliski zaļo krāsojumu, rupjo ķermeņa punktējumu un vēl citas pazīmes (piemēram, ķermeņa formu), tad ir iespējams visai ātri un viegli šo sugu atšķirt no citām lapgraužu sugām.

Skābeņu lapgrauža (Gastrophysa viridula) mātīte

Nav komentāru: