otrdiena, 2011. gada 28. jūnijs

Engures Jāņi

Viendienīšu (Ephemeroptera) bars vakara lidojumāŠo varētu arī saukt par nedaudz aizkavējušos Jāņu atskaiti. Lai nu kā - šogad Līgoju un Jāņoju pie Engures ezera - Ornitologu bāzē. Bija forši - laiks arī kopumā bija jauks, kas nozīmēja, ka varēja arī baudīt jaukus saulrietus ezerā. Vienā no vakariem varēja novērot masveidīgu viendienīšu izlidošanu. Nekas neparasts tas gan nav, jo par cik viendienītes, atbilstoši nosaukumam, tiešām dzīvo ļoti īsu brīdi, tad lielāka iespēja tām atrast partneri un sapāroties ir tad, ja visas izlido vienā laikā. Tad nu tās vakarpusē bariem vien mutuļo virs ezera - ja vēl tās skaisti izgaismojas ar saulrieta krāsām, tad tas ir ļoti foršs skats.
Rudā dižspāre (Aeshna isoceles)Lai arī Engures ezeru pierastāk ir saukt par "putnu ezeru", tad otrs alternatīvs nosaukums, kas tam arī būtu ļoti atbilstošs ir "spāru ezers". Spāres gan virs ezera, gan tuvākā un tālākā tā apkārtnē ir ļoti daudz. Un šajās dienās izdevās arī nobildēt dažas pirms tam neredzētas spāre. Pirmā ir rudā dižspāre (Aeshna isoceles), kas varbūt nav pārāk reta un ir tieši sastopama pie tādām seklām, ar augāju bagātām ūdenstilpēm kā Engures ezers. Par laimi šī esot viena no retajām dižspāru sugām, kam tīri labi patīkot kaut kur piesēst - kad tās var arī tīri forši nobildēt.
Resnvēdera purvuspāre (Leucorrhinia caudalis)Un beidzot nofotogrāfēju trūkstošo purvuspāri - resnvēdera purvuspāri (Leucorrhinia caudalis). Nosaukums jau visu pasaka - šai spārei tiešām ir izteikti paresnināts vēdera gals ar ko tā labi atšķiras no citām purvuspārēm. Latvijā varbūt nav reti sastopama, taču citur Eiropā (īpaši Rietumeropā) gan šī suga ir visai reta. Cik biju lasījis, tad šai sugai patīkot sēsties uz ūdensrožu lapām tālāk no krasta, tāpēc visu laiku baidījos, ka nebūs to viegli noķert kadrā, taču pa kādam eksemplāram izdevās atrast arī krasta niedrājā - dažas mātītes pat dažus km no ezera krasta.
Vēl pa gabalu nobildējās purvaiņu dižspāre (Aeshna juncea), bet nu tai cerams izdosies kvalitatīvāku bildi sagūt. Lai nu kā - tagad esmu nobildējis jau 44 spāru sugas.
Jāņtārpiņa (Lampyris noctiluca) tēviņšJāņu vakara jaukākais pārsteigums bija uz svētku galda apsēdies jāņtārpiņa (Lampyris noctiluca) tēviņš. Varētu jau būt jautājums, kas tad ir tik īpašs jāņtārpiņa ieraudzīšanā, jo, vakara tumsā spīdošos, eksemplārus var samērā bieži sastapt. Tad lūk - spīd jau tikai mātītes, kas tādi mēģina pievilināt, apkārt lidojošos, tēviņus, kurus ir sasodīti grūti ieraudzīt (jo tie maitas redz nespīd). Attiecīgi šis bija pirmais tēviņa eksemplārs, ko esmu ieraudzījis. Dikti jau 'feins' lopiņš - it īpaši tā acis, kas tam aizņem lielu daļu no tā galvas, kas savukārt ir laba pazīme tam, ka šis ir naktī aktīva vabole (tām parasti ir lielākas acis kā dienā aktīvajām).
Jāņtārpiņa (Lampyris noctiluca) tēviņšViens cits pārsteigums bija Engures ezera apkārtnē sastaptie ozolu mūķenes (Lymantria dispar) kāpuri. Patiesībā jau tie ir ļoti skaisti - lieli ar smukām zilām un sarkanām pumpiņām. Tajā pašā laikā, šī suga ir arī visai nopietns kaitēklis, kas savairošanās gadījumos var apēst ļoti daudz - it īpaši, ja tiek pie savas iemīļotās barības - ozolu lapām. Taču suga ir ļoti 'ekstrēms' polifāgs - kāpuri spēj pārtikt no vairāk kā 300 dažādu augu sugām. Latvijā vienīgā masveidīgā savairošanās bija novērota Liepājā 2008. gadā, kur tie 40ha platībā pamatīgi apgrauza ozolus. Un ir aizdoma, ka tagad Engures ezera apkārtnē arī ir novērojama tāda kā savairošanās - vismaz es šo dienu laikā redzēju iespējams vairāk kā 100 kāpurus (īpaši nemeklējot). Par cik tur ar ozoliem ir pašvaki, tad kāpuri g.k. ēda zilenes un purvmirtes. Būs jāpavēro kā tas viss izvērsīsies tālāk.
Ozolu mūķenes (Lymantria dispar) kāpura fragments

svētdiena, 2011. gada 19. jūnijs

Ziepenīšu resngalvītis

Ziepenīšu rensgalvītis (Pyrgus alveus)'Cūcenes likums' kā vienmēr strādā tīri labi - ja vakar, izmisīgi meklējot, nevienu jaunu tauriņu neatradu, tad šodien tāds viens atradās, pat īpaši nemeklējot! Braucu tagad vakarpusē ar velozirgu pārbaudīt maģistra darba parauglaukumu, kad ceļmalā pamanīju violetā zeltainīša tēviņu - smuks tauriņš, kuru vienmēr ir patīkami nofotogrāfēt. Tad sāku skatīties apkārt un piefiksēju, ka pēc lietainā dienas vidus tagad pļaviņā tīri daudz visādu tauriņu vakara piesaulē virina spārnus. Nu neko - jāpastaigā apkārt. Eju, eju - pēkšņi skatos, ka uz pelašķa sēž milzīgs (priekš resngalvīšu standartiem), pelēcīgs resngalvītis! Uz palaļspārniem nav baltu pleķu, tātad skaidrs, ka nav parastais - tātad man jauna suga! Nu neko - vēl jau tauriņš varēja sabojāt visu prieku un aizlidot, bet par laimi viņam tādi plāni nebija. Pat pēc stundas braucot atpakaļ šis godīgi sēdēja tajā pašā vietā - tik vien, ka jau ar sakļautiem spārniem.
Ziepenīšu rensgalvītis (Pyrgus alveus)It kā bija uzreiz skaidrs, kura no Pyrgus sugām tā ir, taču par cik visas sugas šajā ģintī ir visai līdzīgas, tad galīgo slēdzienu atstāju mājām. Pie mums bez parastā ir vēl divas citas šīs ģints sugas + vēl teorētiski varētu būt iespējama vēl kāda (vai kādas). Dienvideiropā šajā ģintī gan ir vēl kaudze sugu, kas tās puses tauriņu vērotājiem noteikti sagādā lielas galvassāpes, jo viņi visi ir nu ļoti līdzīgi. Lai nu kā - sākotnējā doma par sugu bija pareiza un šis tad ir ziepenīšu resngalvītis (Pyrgus alveus). Laikam, ka ne pārāk reta suga, taču par parasto resngalvīti noteikti retāks. Un tad 84. suga manā sarakstā. Šogad vismaz vēl divas vajadzētu 'izspiest'.
Beigās tad bilde arī ar galveno 'vaininieku' - violeto zeltainīti (Lycaena alciphron), kura dēļ tad es vispār apstājos :)
Violetais zeltainītis (Lycaena alciphron)

Dienvidu daiļspāre

Dienvidu daiļspāre (Ischnura pumilio)Šodien biju pilns motivācijas nobildēt kādu jaunu tauriņu sugu! Tāpēc devos uz Kangaru puvu un tā apkārtni. Pašā purvā mani gan sagaidīja vilšanās - pāris zileņu zilenīši un viss. Neviens pats raibenis. Tad, minoties tālāk, uzgāju ļoti bagātīgu zalkšu sūreņu (Polygonum bistorta) pļavu - kā man šķiet, tad ļoti piemērotu biotopu priekš sūreņu raibeņa (Boloria eunomia). Tauriņu tur bija čupu čupām, bet diemžēl ne vajadzīgais... Tomēr viens objekts atradās, kas iepriecināja manu sirdi - dienvidu daiļspāres (Ischnura pumilio) mātīte! Ja tēviņus ir rūpīgāk jāpapēta, lai tos atšķirtu no parastās daiļspāres, tad jaunas mātītes (līdz 10 dienas vecas) ir nesajaucamas - spilgti oranžas! Diemžēl bija jau samērā vēls un bija apmācies (tūlīt pēc tam pat līt sāka) kā rezultātā bildes tādas visai samocītas sanāca. Bet vieta zināma - varbūt būs pēc tēviņa bildes jāaizbrauc. Suga pie mums visai reta - tiesa, ja neredz šādu košu mātīti, tad mierīgi var sajaukt ar parasto daiļspāri. Attiecīgi varbūt tāpēc nav pārāk daudz to novērojumu.
Dundura (Tabanidae) portretsBilžu šodien bija daudz, bet ielikšu vēl tikai šo dundura portretu. Beidzot saņēmos un to nevis nositu, bet gan nobildēju. Tīri jauki tie dunduri tuvplānā. Vēl gan plānā ir zeltača (Chrysops sp.) portreta nobildēšana - taču šie dunduri šodien kaut kā nemanījās.

ceturtdiena, 2011. gada 16. jūnijs

Hei, jāsāk kaut kas darīt!

Kaut kāda nelāga pauzīte sanākusi - tieši pašā foršākajā bildēšanas laikā. Ja tā turpināšu savu 'neaktivitāti', tad ar šī gada mērķa izpildīšanu būs pašvaki (tur gan man ir pāris trumpji azotē, ko izspēlēt). Bet apsolos tagad saņemties un aktīvāk kaut ko bildēt! Te viens 'sīklopiņš', ko pa šo laiku izdevies iemūžināt - sīciņais lēcējzirneklītis no Heliophanus ģints.

svētdiena, 2011. gada 5. jūnijs

Gada kukainis 2011

Ošu pļavraibenis (Euphydryas maturna)Kopš šodienas var droši teikt - Gada Kukainis 2011 ošu pļavraibenis (Euphydryas maturna) ir sācis lidot! Tas nozīmē, ka visiem kas vēlas to ieraudzīt, ir īstais laiks turēt acis vaļā un rūpīgi skatīties dabā. Vislabāk to meklēt vietās, kur lapkoku mežu piemaisījumā ir osis (vai vēl labāk - vietās, kur osis mežā ir dominējošā suga). Šis konkrētais eksemplārs sēdēja blakus meža nogabalam, kur g.k. bija apses un bērzi, taču pa kādam osim arī. Katrā ziņā, pārāk rets šis tauriņš nav - tā kā ir visas iespējas to ieraudzīt. Ja pirms tam rūpīgi izpēta bildes un 'piešauj aci' uz šo sugu, tad jau uzreiz dabā to var atpazīt. Ja ne, tad vienkārši jāfotogrāfē visi līdzīgie vai aizdomīgie tauriņu un pēc tam mājās jāskatās - ir starp tiem kāds ošu pļavraibenis vai nav. Katrā ziņā interesentiem vēlu veiksmīgas medības un gaidu ziņojumus par šo sugu dabas vērojumu portālā dabasdati.lv! :)
Ošu pļavraibenis (Euphydryas maturna)

Spāru diena

Agrā dižspāre (Brachytron pratense)Urā! Beidzot izpildīju pagājušā gada mērķi - šodien nobildēju 40. spāru sugu! Nedaudz novēloti, protams, bet labāk vēlāk kā nekad. Par laimīgo objektu kļuva pārojošās agrās dižspāres (Brachytron pratense), kuras bija tik ļoti aizņemtas ar procesu, ka mierīgi ļāvās fotosesijai. It kā biju šo sugu redzējis jau pagājušogad (arī tajā pašā vietā - Ogres vecupē), taču ar nobildēšanu gāja pavisam šķidri. Suga gan galīgi nav reta - un ir agrākā no pārējām dižspāru sugām (tiesa tagad jau arī pa kādai citai sāk lidot). Lai nu kā, tagad esmu nobildējis 2/3 no Latvijā sastopamajām spāru sugām. Domāju, ka tas nav slikts rezultāts. Šodien vispār bija ļoti laba spāru diena - pie vecupes redzēju 13 dažādas spāru sugas un visas arī izdevās nobildēt.

Protams, neiešu tagad te visas bildes atrādīt - tāpēc otra bilde vienkāršs un tīrs, prastā zilenīša (Polyommatus icarus) kadrs, kurā starp citu ir redzams vēl viens tauriņš, jo zilenītis sēž uz makstneša (Psychidae - sīki pelēcīgi, naktstauriņi) kāpura mājiņas.
Parastais zilenītis (Polyommatus icarus) uz makstneša (Psychidae) kāpura mājiņas

ceturtdiena, 2011. gada 2. jūnijs

Nelietīgais Mērfijs

Cīrulīšu Dižtauriņš (Parnassius mnemosyne)Šodien braukāju pa Ogres apkārtnes apšu mežiem un liku maģistra darbam kukaiņu lamatas. Bija pilna, pilna soma, kurā vieta fotoaparātam tā arī neatradās. Nedaudz jau sirds man drebēja - ja nu tieši šodien ieraugu kaut ko 'briesmīgi' labu, ko vajadzētu noteikti nofotogrāfēt? Par cik darāmā bija daudz - cerēju, ka nebūs nemaz laiks apkārt skatīties. Bet tas jau laikam ir tik dziļi 'ieēdies' reflekss, ka to ir tā grūti atslēgt. Un tā arī notika - braucu ar riteni un pamanīju kaut ko gaišu, bet kas atgādināja čemurziežu dižtauriņu. Nedaudz piebremzēju savu velozirgu un ko es redzu? Cīrulīšu dižtauriņš (Parnassius mnemosyne) kā dzīvs - suga, ko es nekad dzīvē vēl nebiju redzējis (kur nu vēl fotogrāfējis). Pārvarējis pirmo sašutuma mirkli, tomēr nolēmu iet to nobildēt - ar telefonu. Par laimi šis mani pielaida tik tuvu (vai arī par nelaimi - iedomājoties cik lielisks kadrs būtu sanācis ar fotoaparātu), ka pat caur štruntīgo telefona kameru izdevās nobildēt tā, ka kaut ko var saprast. Ja šo skaita par cīrulīšu dižtauriņa fotogrāfiju, tad šī ir 83. suga manā foto-listē. It kā tagad katra jauna dienas tauriņu suga ir lieli, lieli svētki. Šoreiz, saprotamu iemeslu dēļ, gandarījums sevišķi liels nav - tāpēc rīt ripināšos atkal uz to pusi cerībā to atrast vēlreiz. Nu jau bruņojies ar fotoaparātu, lai iegūtu kādu sakarīgu kadru.

trešdiena, 2011. gada 1. jūnijs

Piecdesmit četri

Koksngrauzis Leiopus linneiTe pirms pāris dienām biju aizbraucis uz vasarnīcu kādus dārza darbus padarīt un, pildot ūdeni mucā, manu uzmanību piesaistīja viens objekts uz gārsas lapas. Skatos tuvāk - neredzēts koksngrauzis! Protams, uzreiz nesos pakaļ fotoaparātam un par laimi lopiņš pa to laiku nesadomāja aizlaisties - pāris kadri un suga piefiksēta! Ja šo sugu būtu nobildējis pirms kādiem 3 gadiem, tad to sauktu par koksngrauzi Leiopus nebulosus. Taču 2009. gadā zviedru pētnieki aprakstīja zinātnei jaunu sugu - Leiopus linnei (par godu Kārlim Linnejam acīmredzot). Un kā izrādās, tad tie koksngrauzīši, kas pie mums agrāk tika noteikti kā L.nebulosus patiesībā ir L.linnei. Arī šis eksemplārs, tā tīri pēc ārējām pazīmēm skatot, būs šī zviedru aprakstītā suga - kas tad acīmredzot pie mums ir samērā plaši izplatīta (savukārt otra suga, L.nebulosus - visticamāk tad reta vai pat ļoti reta). Katrā ziņā patīkams pārsteigums dārza vidū - 54. suga manā sarakstā. Mērķis [lēnām] sāk pildīties.
Ugunsspāre (Pyrrhosoma nymphula)Pēc dārza darbiem izmetu vienu līkumu pa mežu un sev par brīnumu iekūlos vienā meža nostūrī, kur nebiju bijis. Un sev par prieku tur atradu ugunsspāri (Pyrrhosoma nymphula) - tikai otro reizi (pirmā reize šeit) dzīvē redzēju šo jauko spāri. Izskatījās, ka tā par labu bija atzinusi hārvestera iebrauktu 'sliedi', kas bija piepildījusies ar ūdeni. Tiesa visticamāk, ka kaut kur netālu noteikti bija arī kāds grāvis , jo diez vai tā 'vaga' varēja būt par patstāvīgu spāres biotopu. Vasarnīcas apkārtnē šo spāri arī nebiju gaidījis ieraudzīt.
Tāpat arī tikai tagad (citus gadus kaut kā daudz agrāk bija izdevies tos novērot) satiku savus pirmos šī gada dzeltenos gāršas resngalvīšus (Carterocephalus silvicola). Tādi jauki, sīki tauriņi, kas kā dzeltenīgas bultas šaudās pa mežmalām.
P.S. - Un nu pavisam oficiāli esmu uzstādījis gada putnu sugu rekordu! Pašlaik tas ir 191, bet gan jau, ka nāks vēl klāt! 200 ar cerams beidzot kritīs! :)
Dzeltenais gāršas resngalvītis (Carterocephalus silvicola)