ceturtdiena, 2012. gada 23. februāris

Mārītes mostas

Dažādpunktu mārīte (Oenopia conglobata)
Šodien dzīvoklī uz palodzes un aizkariem pamanīju vairākas mārītes. Pēc rūpīgas apskates atklājās, ka tur patiesībā ir 'vesela kaudze' ar mārītēm! Daļa gan bija jau beigtas... Tās varbūt bija nesekmīgu ziemošanas vietu izvēlējušās, piemēram, pārāk tuvu logam, kur aukstums tiek klāt vai varbūt tieši otrādi - pārāk tuvu radiatoriem, kur pārāk silts un līdz ar to bija pamodušās pār ātru. Bet tā jau dabā iekārtots, ka ne visi izdzīvos un kukaiņu pasaulē tas ir jo īpaši izteikti. Lai nu kā, bet arī dzīvo mārīšu skaits bija visai iespaidīgs (vairāk kā 10). Interesanti, ka bija pārstāvētas divas sugas - klasiskā divpunktu mārīte (Adalia bipunctata) un nedaudz interesantākā mārīšu suga Oenopia conglobata, kas ir vienīgā mārīte, kurai segspārnu pamattonis ir rozā krāsā. Suga nav reta, taču tas tik un tā interesanti bija to atrast tik lielā skaitā vienā vietā.
Ja vēl kāds atrod savos dzīvokļos kādas mārītes, tad tomēr gribētos teikt, ka pašlaik varbūt gluži nevajadzētu tās 'izlikt aiz durvīm', jo ārā ir galīgs slapjdraņķis un tomēr nav vēl pārāk silts. Līdz ar to aiz loga izlikta mārīte visticamāk tomēr nespēs atrast piemērotu paslēptuvi. Labāk lai tās vēl kādas pāris nedēļas paciešas, dzīvojoties pa aizkariem, līdz brīdim, kad paliks jau siltāks. :)

3 komentāri:

Anonīms teica...

Cik ilgi mārīte istabā uz aizkariem var izdzīvot, gaidot siltāku laiku, kad varētu palaist ārā?

Uģis Piterāns teica...

Ja pa dienu ir kādi ap ~10 grādi, tad principā var daudz maz droši laist ārā. Tālāk jau kukainis mekl;es kādu drošāku vietu kur pārlaist nakti/turpmākās dienas līdz iestāsies patstāvīgi silts laiks. Ja mārīte pamodusies, tad ilgstoši jau dzīvot istabā nevar - tas dzīves ilgums tomēr ir ierobežots un apēst tai istabā jau ar īsti nav ko. Tā ka labāk piemērotā dienā izlaist ārā un par tālāko jau daba pati parūpēsies :)

Anonīms teica...

Paldies par informāciju! :)