pirmdiena, 2012. gada 16. aprīlis

Brasla

Ar katru dienu Pavasaris uzņem aizvien lielākus un lielākus apgriezienus un brīvdienās to varēja izbaudīt pēc pilnas programmas. Braslas zivjaudzētavas apkārtnē pavasara puķes bija 'izsprāgušas' no zemes biezā slānī, pavasara tauriņi lidinājās tā ka gandrīz vai raibs gar acīm metās, krupji prātīgi savā nodabā rāpoja vien sev zināmā virzienā, putni dziedāja, pilns ar citiem kukaiņiem utt. Prieks neaprakstāms un dabas fotogrāfiem līdz ar to ir pilnas rokas - spēj tik tvert kadrus, ko Māte Daba piespēlē.
Šoreiz neviens putns īsti man 'pozēt' nevēlējās, bet to atsvēra vienkārši pelēkās cielavas novērojums, kuru cerēju tur ieraudzīt - un cerības attaisnojās! Viens tramīgs tēviņš divas reizes forši nozīmējās - acīmredzot kaut kur tur netālu varētu arī ligzdot. Piemērotu biotopu jau tur netrūkst. Tikai 2x kad šo sugu redzu un pirmā tāda 'apzinātā', kad pats to esmu atradis. Skaists putns! Ja putni kadrā nelīda, tad apaļmutnieki gan - pie Braslas slūžām forši 'pozēja' upes nēģi (Lampetra fluviatilis), kas, cerībā tikt augšup pa straumi, bija strīpām piesūkušies pie slūžu betona pamatnes. Lieki teikt, ka tik daudz nēģus vienuviet nebiju redzējis.
Ja runā par tauriņiem, tad atkal izdevās novērot kārklu raibeni - un nevis vienu, bet vismaz 3 dažādus eksemplārus. Diemžēl visi atkal bija tādi nedaudz noskranduši, bet laikam tādi jau viņi pavasarī parasti izskatās. Ņemot vērā, ka arī portālā DabasDati.lv ir bijusi vesela virkne ar novērojumiem, tad var teikt, ka šogad šī suga tiešām ir sastopama lielā skaitā. Pieļauju, ka turpmākajos gados to skaits varētu vairāk vai mazāk strauji iet uz leju - tā ka, ja nu kāds grib ieraudzīt kārklu raibeni, tad tagad ir īstais laiks un ar vērīgu aci jāpēta apkārt lidojošie raibeņi.
No citiem foto-objektiem pašam ir prieciņš par apaļvaboli Lamprobyrrhulus nitidus, kas ir man jauna suga. Laikam, ka nekāda ļoti reta tā suga nav - sastopama sausos biotopos, kur tā rāpaļā starp akmentiņiem, augu nobirām u.c.  Tā arī viņu atradu - sausā, smilšainā nogāzītē zem nelielas akmens plāksnes. Nav gan pārāk liela -tikai ap 3mm. Droši vien tāpēc nebiju to līdz šim nofotogrāfējis, jo pārējās divas (parastākās) sugas, kas ir manā foto-arhīvā, ir izmēros lielākas - attiecīgi vieglāk pamanāmas.

Nav komentāru: