pirmdiena, 2013. gada 15. jūlijs

Naktstauriņu gaismošana 2013 v0.5

Tā izskatās, ka nu jau gandrīz vai ar pulksteņa precizitāti esmu pasācis bloga ierakstus rakstīt ar kādu 3 nedēļu nokavēšanos. Bet nu manā rajonā tā runā, ka labs nākot ar gaidīšanu. Šis ieraksts būs par Jāņu svinībās redzēto Engures Ornitobāzes apkārtnē. Pirmais vakars tika veltīts naktstauriņu gaismošanai - uz vietas ierados gan jau gandrīz pa tumsiņu, bet kolēģi bija jau parūpējušies un lampu ar palagu jau piekāruši ar skatu pret ezeru. 
Niedru urbējs (Phragmateacia castaneae)
Ja jau ar skatu pret ezeru, tad jau skaidrs, ka vajadzēja lidot dažādām ar ezeru saistītām sugām un, ņemot vērā lielo niedru daudzumu Engures ezerā, loģiska bija mana vēlme beidzot ieraudzīt niedru urbēju! Suga it kā reta, bet kur tad vēl to varētu atrast, ja ne seklos ar niedrēm aizaugušos ezeros? Un tik tiešām - nepagāja ne pusstunda (man šķiet, ka labi ja 15 minūtes), kad ieradās pirmais niedru urbējs. Suga pieder urbēju dzimtai un tās kāpuri tik, atbilstoši nosaukumam, 'urbjas' niedrēs - t.i. dzīvo tās stiebra centrālajā daļā. Viegli nosakāma suga - ja uz spārniem nekādu pazīmju nav, tad šajā gadījumā ir jāskatās uz vēderu, kas ir izteikti garāks par spārniem. 
Ozolu vērpējs (Lasiocampa quercus)
Lampa apgaismoja arī nelielu meža fragmentu, līdz ar to bez minētā niedru urbēja, neskaitāmām viendienītēm, makstenēm u.c. ar ūdeni saistītiem kukaiņiem lidoja arī kādi meža tauriņi. Un viena no vakara zvaigznēm noteikti bija milzīga ozolu vērpēja mātīte! Visnotaļ iespaidīgs dzīvnieks. Ar ozoliem gan tam nav tik liela saistība (kāpuri gan ēd arī tos), jo man pašam šī suga vairāk asociējas ar priežu mežiem, kur kāpuri grauž mellenes un viršus, bet tēviņi karstās un saulainās dienās strauji lidinās gar priežu stumbriem. Nākamajā dienā kā reizi tēviņus varēja diezgan regulāri manīt.
Lielā krūmāja pūcīte (Anaplectoides prasina)
Tajā vakarā bija vēl tikai viena jauna suga - lielā krūmāja pūcīte, kuru atradu slēpjamies zem palaga tikai kādas 5 minūtes pirms lampas izslēgšanas. Nekas jau tāds ļoti īpašs laikam - tik vien, ka paliela un ar daiļiem sūnuzaļiem akcentiem. 

1 komentārs:

Anonīms teica...

Blinking red vajag ;)