trešdiena, 2014. gada 20. augusts

Jauna sienāžu suga Latvijā

Sienāzis Bicolorana (=Metrioptera) bicolor - jauna suga Latvijā!
Atkal esmu mazliet 'iestrēdzis' ar bloga rakstīšanu - bilžu vēl gana daudz ko rādīt, bet gan jau to visu kaut kad paspēs. Tagad jāuzraksta par vienu feinu un negaidītu atradumu - jaunu sienāžu sugu Latvijā! Biju uz pāris dienām nokļuvis slavenajā Daugavpils Universitātes studiju un pētniecības centrā "Ilgas", lai nedaudz paklausītos semināru par resnvēdera purvuspāri un kopā ar Nikolaju Savenkovu un Gunti Akmentiņu pagaismotu naktstauriņus. Pirmajā vakarā, 12.augustā ar Nikolaju aizdevāmies uz pāris km attālo uzkalnu ar fermu, kur ir tāds feins atklāts, sauss zālāju biotops un kur parasti tiek novietota viena no tauriņu gaismas lamatām. Jau sāka krēslot, bet tomēr izmetām izmest nelielu loku pa tuvīno apkārtni - Nikolajs meklēja sev interesējošos naktstauriņus cerībā atrast kādu jaunu sugu Latvijai, bet es skatījos vai nevaru ko citu interesantu ieraudzīt. 

Drīz vien arī viens fotoobjekts atradās - sienāzis Phaneroptera falcata, kas ir nesens ienācējs Lv faunā ar izteiktu tendenci izplatīties uz ziemeļiem, bet tādu jau biju iepriekš fotogrāfējis. Turpat blakus gan lēkāja vēl viens sienāzis, kas gan šķita neredzēts. Lai arī neesmu nekāds sienāžu 'specs', tomēr raksturīgākās sugas itkā pazīstu. Centos nobildēt, bet sienāzis nevēlējās pārāk sadarboties un līda tik dziļāk zālē. Tā nu atmetu šim ar roku, jo ko nu tur šo mocīt - pāris kadri ir un gan jau tāpat parasta suga. Bet... izrādījās, ka nav gan parasta! Nokļuvis Rīgā, ķēros pie tā noteikšanas - aizdomas bija par Conocephalus dorsalis, jo tai sugai arī ir tāda brūna, gareniska josla uz galvas un priekškrūšu vairoga. Bet nekā - lai arī zināma līdzība ir, bet gan tas zīmējums stipri savādāks (kontrastaināks un virzienā uz galvu sašaurinās), gan vispārējā sienāža ķermeņa forma atšķirīga. Pārskatīju mūsu sienāžu sarakstu un arī starp citām sugām, piemēram, Metrioptera ģints sienāžiem neko līdzīgu neatradu. Papētīju citus resursus internetā un kā nu ne - meklētā suga atradās. Izrādās šis ir sienāzis Bicolorana bicolor (kādreiz bijis Metrioptera ģintī) - esot viegli nosakāma suga pēc ārējām pazīmēm un Eiropā citu ļoti līdzīgu sugu nav. Latvijas sarakstos tāds nefigurēja, bet tas arī nav rādītājs, jo diez vai tie ir pēdējos gados atjaunināti un iespējams jau pat tad ne visai pilnīgi, jo tādu īstenu taisnspārņu pētnieku Latvijā nav. Paskatīju, ka suga ir sastopama Lietuvā ar komentāru rakstā par Lietuvas taisnpārņiem: "Uncommon and restricted to suitable habitats. Stenotopicto dry meadows; a typical species of xeric sand calcareous grasslands (habitat 6120 of the Habitat Directive, Annex I" (Budrys, Pakalniškis 2007). Vienīgais, kas varēja daudz maz kliedēt manu neziņu, protams, bija Voldemārs Spuņģis. E-pasts viņam, atbilde un apstiprinājums - tik tiešām jauna suga Latvijā! 

Atradums, gan nav nekas sensacionāls, jo suga ir gana plaši izplatīta Centrāleiropā - ziemeļos līdz pat Zviedrijai un Lietuvai un teorētiski varēja sagaidīt, ka šī suga ir sastopama arī Latvijā. Vai kā nesens ienācējs vai jau gana ilgstoši - to, protams, grūti pateikt, bet Lietuvā suga jau ir sastopama gana ilgstoši. Un kā tika minēts šajā lietuviešu publikācijā, tad šis sienāzis apdzīvo gana specifiskus biotopus - sausus, kserofītiskus zālājus. Tātad, ja speciāli nemeklē sugu tam piemērotos biotopos valsts dienvidu daļā, tad var arī ilgstoši to nekonstatēt. Konkrētā atradne kā reizi bija šāds kserofītisks zālājs + atradās arī tikai kādus 500m no Baltkrievijas robežas, tātad gandrīz vai maksimāli tālu uz dienvidiem cik Latvijā vispār ir iespējams nokļūt. Tieši šādās vietās arī ir liela iespēja novērot tādas sugas kuru izplatība areāla ziemeļu robeža šķērso pašus Latvijas dienvidus - un Latvijas DA daļā tādu nav mazums (vairākas tauriņu sugas, sarkanvēdera ugunskurpis utt.). Tā ka man acīmredzot paveicās atrasties īstajā vietā, īstajā laikā - jau otro reizi šogad! Kas to lai zin kādas vēl pētnieku neatklātas sugas šajā Latvijas DA nostūrī dzīvojas!?

Izmantotā literatūra:
   BUDRYS E., PAKALNIŠKIS S. 2007. The Orthoptera (Insecta) of Lithuania. Acta Zoologica Lituanica. Vol.17-2., 105-115.

Nav komentāru: