ceturtdiena, 2016. gada 11. februāris

Putnu janvāris 2016

Sen te nekas nav rakstīts. Varētu teikt, ka tāds kā ziemas klusums.  Taču nav jau tā, ka es būtu visu ziemu sēdējis mājās un kasījis iepirkumu maisiņu bezdarbībā. Janvāris patiesībā aizritēja visai aktīvā un spraigā putnu vērošanā, jo kā nekā bija pienācis brīdis atkal mēģināt janvārī ieraudzīt pēc iespējas vairāk putnu sugas! Un šogad iespējas bija gana plašas, lai mēģinātu atvēzēties uz personiskā rekorda pārspēšanu - kas līdz šim bija 108 sugas. Acīgākie varbūt būs jau pamanījuši labajā pusē esošo šī gada redzēto putnu listi, līdz ar to nav daudz ko slēpt - šajā janvārī izdevās novērot 111 sugas un rekords tika pārspēts! 
2016. gada janvāra garākās putnu listes autors - Ritvars Rekmanis! Brien laimīgs pa sniegu - tikko redzējis mežirbi.
Ar to gan atkal nebija gana, lai ierindotos janvāra putnu saraksta veidotāju galvgalī (kā vienmēr - pa augšgalu grozos, bet nekad pirmajā vietā), jo par 3 sugām vairāk (114) šajā janvārī izdevās reģistrēt manam putnu vērošanas biedram - Ritvaram Rekmanim (pilns rezultātu apkopojums ŠEIT). Par to gan absolūti nav nekāda bēda, jo ar Ritvaru kopā putnos šajā janvārī pavadījām vairāk kā 10 dienas - tā ka tas, ka diezgan pārliecinoši izdevās apsteigt tuvākos sekotājus (vismaz no tiem, kas savus sarakstus ir vēlējušies publicēt - katrā ziņā vajadzētu būt vēl vienam sarakstam tuvu vai pat virs 100 sugām), būtu nosaucams par tādu kā sava veida kopdarbu. Individuālajā 'neklātienes cīņā' gan RR beigās izrādījās veiksmīgāks, vērīgāks un manīgāks. Jebkurā gadījumā nesūdzos, jo savu personīgo rekordu tad sasniedzu + mans šī gada rezultāts ierindojas TOP 10 visu laiku rezultātu sarakstā. Galīgi nav slikti! Ritvara rezultāts vispār ierindojas TOP 3.

1.*  115 Kārlis Millers 2015. gads
2.  114 Kārlis Millers 2012.
3.  114 Ritvars Rekmanis 2016.
4.  112 Mārcis Tīrums 2012.
-.  112 Ritvars Rekmanis 2015.
6.  111 Uģis Piterāns 2016.
7.  110 Gaidis Grandāns 2012.
-.  110 Ritvars Rekmanis 2014.
9.  108 Ritvars Rekmanis 2013.
-.  108 Uģis Piterāns 2015
* -  Apkopojumā iztrūkst 2009. un 2011. gada rezultāti + varbūt kādi atsevišķi saraksti, kas nav tikuši iesniegti konkrētā janvāra sarakstu apkopotājam/iem. 

Pavisam izcili - ņemot vērā, ka šis bija tāds visai auksts janvāris, kas nozīmēja, ka janvāra pirmajā pusē nebija iespēja ieraudzīt aizķērušās zosis, mazos gulbjus, dzeltenos tārtiņus, ķīvītes u.c. tuvos migrantus, kas mēdz nelielā skaitā pie mums palikt siltās ziemās - tiesa gan tikai līdz pirmajiem aukstumiem. Tā, piemēram, decembra beigās vēl Nīcas laukos bija gan mazie gulbji, gan meža zosis, bet Užavas laukos - dzeltenie tārtiņi. Taču līdz ar janvāra aukstumiem - viss tas aizlidoja tālāk uz dienvidiem. Bet nu neko darīt - tāpat jau grēks sūdzēties par redzētajām sugām. Trīs piekūnu, divas baložu, divas cīruļu sugas ziemā vien ir ko vērts. Bet nu šajā ierakstā varbūt mazāk par redzētajām sugām, jo nu - nekāda dižā vizuālā materiāla ko atrādīt man nav un plašus atstāstus par katru dienu tagad pēc janvāra beigām jau vairs nešķiet tik interesanti rakstīt. Ja nu kas man šķita interesanti, tad tas bija kopējā janvārī redzēto putnu sugu saskaitīšana. Kā izrādās - visu gadu janvāros esmu redzējis 145 sugas! [saraksts atrodams labajā pusē] Daudz vairāk kā biju iedomājies, jo sākotnēji piemetu, ka varētu būt kādas 130. Tātad, ja kādreiz apniks (vai nebūs tik daudz brīva laika, lai to darītu) skraidīt janvārī apkārt mēģinot saķeksēt vairāk sugas savā sarakstā, tad varēs pievērsties jaunu sugu meklēšanai savam kopējam janvāra sarakstam. Tā teikt - vēl viena papildus motivācija doties dabā priekš tiem brīžiem, kad šādu papildus motivāciju ir nepieciešams rast.   Kā tādas salīdzinoši vienkāršākās sugas, ko janvārī vēl neesmu redzējis varētu atzīmēt - dzeltenais tārtiņš, sloka, lielais alks, ausainā un purva pūce, priežu krustknābis un kādas citas sugas, kas var aizkavēties siltākos gados. Tā teikt - darba lauks vēl ir gana plašs, lai arī janvārī saglabātu nelielu 'sportisko azartu' doties putnos.
Lielais baltais gārnis (Ardea alba) Mērsragā - viena no jaunajām sugām manā kopējā janvāru sarakstā 
Klinšu ērglis (Aquila chrysaetos) Ādažu poligonā - viena no jaunajām sugām manā kopējā janvāru sarakstā
Otra lieta, ko man šķita interesanti apkopot bija putnošanas laikā veiktā distance. Nevarētu teikt, ka es īpaši uztraucos par savu ekoloģisko pēdu, bet tomēr - nekad līdz šim nebiju tā vienkārši uzlicis 'uz papīra' kādi tad ir mani pārvietošanās paradumi. Te gan jāpiezīmē, ka noteikti lielu lomu spēlē fakts, ka pats neesmu autovadītājs, jo, ja es tāds būtu, tad droši vien neizbēgami nobraukto km skaits augtu aritmētiskā (vismaz ceru, ka ne ģeometriskā) progresijā. Bet par cik es tād neesmu - tad joprojām cenšos maksimāli izmantot vai no sabiedrisko transportu vai k2 tupeļmotoru (siltākā laikā, protams, arī velo). Tad nu lūk - aptuveni saskaitot visus braucienus un gājienus, šāda bija mana veiktā kilometrāža, lai janvāra sarakstā saķeksētu 111 sugas:

ar AUTO: ~1250 km
ar SABIEDRISKO transportu: ~1050 km
ar KĀJĀM: ~250 km 

Arī šajā gadījumā, protams, grūti kaut ko no šiem skaitļiem izlobīt un izsecināt, jo nav jau īsti ar ko salīdzināt, bet cerams noderēs priekšdienām, ko izanalizēt. Principā gan varētu teikt, ka teorētiski var samērā labi iztikt arī ar sabiedrisko transportu, jo vismaz uz janvāra putnu 'zelta āderi' - Liepāju un Nīcas laukiem, ar autobusu aizbraukt nav problēmu (un kā ir ne pirmo reizi pierādījies - piemēram, Nīcas laukos iešana ar kājām ir daudz produktīvāka padarīšana). Bet, protams, bija arī sugas, ko izdevās ieraudzīt vien tikai pateicoties auto. Tā ka varbūt gluži pilnīgam un galīgam putnu janvārim 'eko variantā' (tikai ar sab-transportu un kājām/slēpēm/velo) vēl neesmu gatavs. Varbūt kādreiz nākotnē - igauņiem, piemēram, šāda stila putnošana kļūstot aizvien populārāka.
Meža baloži (Columba oenas) Nīcas laukos - daļa no 42 putnu bara
Lauku balodis (Columba palumbus) Liepājā - Piejūras parkā. Tāds mazliet ne 'pirmā svaiguma'.
Dziedātājstrazds (Turdus philomelos) Liepājā - Piejūras parkā. 
Kaspijas kaija (Larus cachinnans) - 2cy putns Getliņos.
Trīspirkstu dzenis (Picoides tridactylus) Ogres apkārtnē. Grūtas suga janvārī.
Apodziņš (Glaucidium passerinum) Ādažu poligona apkārtnē. Šogad apodziņu redzēju pat veselās 3 vietās.
Mežirbe (Bonasa bonasia) Ogres apk. - pēdējās janvāra dienas suga. 
Tāds lūk 'īsumā' putnu bija putnu janvāris - daudziem putnu novērojumiem bagāts, bet maz bildēm, ko būtu prieks te blogā atrādīt.. Nekas - nākamgad janvārī pacentīšos fotogrāfēt vairāk :)

Nav komentāru: