trešdiena, 2017. gada 19. jūlijs

Eucharis adscendens (Eucharitidae) - jauna suga un kukaiņu dzimta Latvijai

Eucharis adscendens - jauna suga Latvijai!
Nedaudz jāpārlec notikumu hronoloģijai un jāuzraksta par iespējams šī gada pagaidām vērtīgāko novērojumu - 4. jūlijā Sudrabkalnā (netālu no Sēlijas ciema, Salas novadā) izdevās atklāt šogad jau kārtējo jauno kukaiņu sugu Latvijai! Taču kas šim notikumam īpaši zīmīgi - atrastā suga vienlaicīgi ir arī līdz šim Latvijā nekonstatētas kukaiņu dzimtas pārstāvis! Galvenais stāsta varonis tātad ir šis attēlos redzamais, savdabīgā izskata plēvspārnītis, kas ir kādus 5mm liels - Eucharis adscendens no Eucharitidae dzimtas. Šī plēvspārņu dzimta samērā neliela - pasaulē sastopamas vien nedaudz vairāk par 400 sugām no kurām absolūts vairums ir tropu joslas pārstāvji. Eiropā, ja var ticēt Fauna Europaea datiem - tikai 15 sugas. 
Eucharis adscendens
Ja par pašiem atrašanas apstākļiem, tad te laikam jāpateicas manai šī gada aizrautībai ar tīklblaktīm, jo šos radījumus pamanīju vien tāpēc, ka biju pakritis pie viena lielo mārsilu (Thymus ovatus) pudura, lai papētītu vai zem tā nevarētu atrasties kāda tīklblakts? Konkrētie mārsilu pudurīši auga stāvajā Sudrabkalna dienvidu nogāzē, kas bija tomēr samērā noaugusi ar augiem un nebija tik smilšaina kā biju iedomājies (= ne tik piemērota tīklblakšu meklēšanai). Taču zem tā paša pirmā mārsila pudura pamanīju šo tiešām dīvainā izskata plēvspārni, ko pilnīgi skaidri zināju, ka redzu dzīvē pirmo reizi! Miglaini atminējos, ka bildes ar līdzīgiem kukaiņiem internetā, protams, bija redzētas, bet nu nekas konkrētāks. Negaidītā kārtā plēvspārnis bija tāds ļoti mierīgs un, manis iztraucēts, tas nevis aši cēlās spārnos un lidoja prom, bet tā nedaudz neveikli sāka rāpties pa mārsila stiebru uz augšu. Jo labāk man - varēja to bez īpašām problēmām iemūžināt. Kādas 5 minūtes vēlāk, zem cita mārsilu pudura atradās vēl viens īpatnis - ar nedaudz resnāku un pieblīdušāku vēderu. Acīmredzot mātīte taču kas arī bija apmēram tik pat mierīga un nesteidzīga. 
Eucharis adscendens
Atgriežoties autobusā (novērojums tika veikts Eirāzijas zālāju konferences ekskursijas laikā - vienā no pieturas punktiem) ķēros pie telefona, jo gribējās uzreiz noskaidrot kas tad šis tāds par brīnumu ir! Nedaudz paburoties pa dažādām interneta lapām vajadzīgā dzimta atradās pat visai ātri - Eucharitidae. Mjā, dzirdējis par tādu biju, bet tiešām nekāda cita informācija prātā nebija aizķērusies. Samērā nejauši turpat gūglē uzreiz atradās arī 2011. gadā publicēts raksts kurā šī suga un arī dzimta atzīmēta kā jaunums Polijas faunai! Paši rakstā pieminētie dati gan bija senāki - no 1992. gada, bet tur autori bija pat apkopojuši līdz šim zināmo Eucharis adscendens izplatību un tur Latvija atzīmēta nebija! [pilns šis raksts atrodams te - PDF] Tuvākās atradnes it kā Lietuvā un Baltkrievijā, taču raksta autoriem nav izdevies atrast nekādu publicētu informāciju, kas to apstiprinātu. Nu jau tā rūpīgāk papētot citu literatūru, kas attiecas uz Latviju - ja vien kaut ko būtisku neesmu palaidis garām, tad, pēc visa spriežot, šis tiešām ir pirmais novērojums Latvijā. 
Eucharis adscendens
Interesanta ir sugas (un vispār dzimtas) bioloģija (samērā plaši tas aprakstīts šajā rakstā PDF) - tās ir skudru parazitoīdi (tātad savu upuri eventuāli nobeidz), taču olas tās dēj nevis tieši pašās skudrās vai to kāpuros kā to varbūt varētu sagaidīt, bet gan uz ziediem turpat kaut kur skudru pūžņu tuvumā. No olām pēc kāda laika izšķiļas sīki kāpuriņi, kas ir kustīgi un gaida, kad ziedu apmeklēs kāda skudra. Tad tie mēģina pie tās pieķerties, lai ar skudru kopā aizceļotu atpakaļ uz pūzni, kur savukārt attīstība turpinās skudru kāpuros vai biežāk to kūniņās. Iekūņošanās notiekot turpat skudru pūznī un pilnīgi iespējams, ka mani novērotie īpatņi bija nesen izkūņojušies, jo zem mārsilu puduriem tie atradās turpat netālu no kādu Formica ģints skudru ligzdu ieejām. Raksta, ka pieaugušie īpatņi dzīvojot ļoti īsu brīdi - vien dažas dienas (tie šajā laikā nemaz nebarojas), kas varētu būt viens no galvenajiem iemesliem kāpēc visā sugas izplatības reģionā šo sugu kopumā novēro diezgan reti vai pat ļoti reti. Interesanti, ka viens no poļu publikācijā minētajiem novērojumiem arī bija veikts tieši 4. jūlijā! Pilnīgi iespējams, ka jūnija beigas un jūlija sākums ir tas īsais brīdis, kad dabā var mēģināt šo sugu atrast. Man laikam ļoti paveicās trāpīties īstajā vietā, īstajā brīdī! 
Eucharis adscendens
Ņemot vērā sugas izplatību, šķiet var samērā droši apgalvot, ka Eucharis adscendens Latvijā ir uz tās izplatības areāla ziemeļu robežas un tā diez vai ir bieži sastopama suga. Vai tā ir nesens ienācējs kā tas ir vērojams ar citām sugām, kam šīs areālu robežas pēdējo gadu laikā ir pavirzījušās ziemeļu virzienā vai vienkārši normāls rets 'vietējās faunas' elements, to, protams, no viena novērojuma izsecināt nevar. Ņemot vērā, ka suga tomēr varētu nebūt ar tām labākajām izplatīšanās spējām (pieaugušiem spārni nelieli - ne īpaši piemēroti tāliem lidojumiem, kā arī tie dzīvo tik īsu brīdi, ka nekur tālu aizlidot tāpat nevar), tad nevar pilnībā izslēgt, ka tā pie mums dzīvo jau izsenis, bet vienkārši nav iepriekš pamanīta. Lai nu kā, par novērojumu tiešām milzīgs prieks, jo jaunu kukaiņu dzimtu Latvijai atklāt tomēr ir gaužām rets sasniegums. Tiesa manā kontā šīs jau ir ceturtā jaunā kukaiņu dzimta Latvijai, jo iepriekšējo gadu laikā manā kontā ir jau četras jaunas dzimtas - divas plēvspārņu un pa vienai cikāžu un vaboļu: Scoliidae (2014.), Achilidae (2014.)Ibaliidae (2015.) un Prostomidae (2016.)

2 komentāri:

Anonīms teica...

Apsveicu, vareni! Jā, kā ar Prostomidae (2016.)? :)

Uģis Piterāns teica...

Ē, jā - paldies par atgādinājumu. Biju par to pat pavisam piemirsis :D