svētdiena, 2019. gada 10. februāris

Blaktis 2019


Tā, beidzot ir pienācis brīdis veikt pirmo šī gada ierakstu! Un tas, līdzīgi kā iepriekšējā gada pirmais ieraksts, tas būs tāds diezgan grandiozs - jeb tāds, kas būs aktuāls un tiks papildināts visa gada garumā, jo būs veltīts mana šī gada mērķa izpildei. Ja 2018. gadā mērķis bija Rīgas putni, tad 2019. gada mērķis ir Latvijas blaktis! Un ieraksts top šodien, 10. februārī, jo vienkārši šodien atkusnī izdevās ieraudzīt pirmās gada blaktis - sarkanblaktis Ķengaragā!

Šoreiz tēmu izvēlēties bija diezgan vienkārši, jo jau pēdējais  ~pusotrs gads man jau principā aizrit blakšu pētniecības zīmē un bija skaidrs, ka arī šogad turpināšu pētīt blaktis, jo tāds 'piecgades plāns' -Latvijā sastopamo blakšu sugu saraksta sastādīšana un publicēšana - vēl ne tuvu nav izpildīts. Varētu teikt, ka tagad esmu ar vienu kāju atgriezies uz zinātnes takas, jo pie blakšu pētniecības esmu ķēries ar visiem klasiskajiem entomoloģijas jeb kukaiņu pētniecības paņēmieniem - vācot materiālu, veidojot blakšu kolekciju, precīzi nosakot sugas jau mājas apstākļos zem binokulārās lupas utt. Kāpēc tad tikai 'ar vienu kāju'? Zinātne gluži nestāvu uz vietas un, ja varbūt pirms gadiem 15-20 šāds visaptverošs Latvijas blakšu faunas pētījums pat savā ziņā kotētos kā kaut kāds vērā ņemams sasniegums Latvijas entomoloģijas nozarē, tad mūsdienās šādi nosacīti vienkārši faunistikas pētījumi bez kādas 'pievienotās vērtības' pārlieku augsti vairs netiek vērtēti (jeb kā saka Indriķis Krams, tad lai to darītu "nav nepieciešama augstākā izglītība, pat ne vidējā, citur pasaulē ar to nodarbojas amatieri"). Bet tas mani īsti neuztrauc, jo galvenais jau ir dzīvē darīt to, kas pašam patīk - un šajā dzīves periodā man patīk pētīt blaktis, ha! :) Ja beigu beigās Latvijas blakšu katalogu izdosies arī sekmīgi novest līdz galam, tad noteikti būs gandarījums un labi padarīta darba sajūta.

Bet tas tā - lai šo sugu sarakstu sastādītu, tomēr vēl ir gana jāpasvīst brienot pa Latvijas mežiem, pļavām, purviem un citur - meklējot tās sugas, kas līdz šim ir vai nu izvairījušās no citu pētnieku redzesloka (tādas optimistiski raugoties noteikti ir vairāk kā 50) vai arī pēdējo reizi Latvijas faunai ir atzīmētas tik sen (19.gs. vidū), ka tomēr prasītos apstiprinājumu, ka šīs sugas Latvijā joprojām ir sastopamas (tādas savukārt ir ap 60). Nav jau tā, ka varbūt man trūktu motivācija doties dabā, taču kā vienmēr - neliels papildus stimuls sacensību veidā nekad nenāk par ļaunu. Un tieši tāpēc Tu tagad lasi šo ierakstu, jo šogad esmu uzstādījis mērķi - gada laikā ieraudzīt un nofotogrāfēt 300 blakšu sugas! Tas nav maz un neesmu pilnībā pārliecināts, ka izdosies to sasniegt, bet nu mēģinu mācīties no pagājušā gada kļūdas, kad Rīgas putnu listes kontekstā sākumā izvēlējos pārāk zemu latiņu ko mēģināt pārvarēt. Tāpēc šogad mērķis ir jau uzreiz ļoti augsts - līdz šim savā dzīvē, piemēram, esmu redzējis tikai ~270 sugas (tātad principā atkārtoti tās visas jāredz un kaut kur 'jāizceļ' vēl vismaz 30), bet Latvijā kopumā varētu būt ap 500 no kurām uz doto brīdi konstatētas ir ap 450 (no kurām tad ~60 ir tādas, par kurām pēdējās ziņas ir vairāk kā 150 senas). Lai mērķi sasniegtu noteikti būs ja ne gluži jāpeld, tad jābradā pa ūdeņiem ar, jo apmēram 50 sugas vai nu dzīvo zem ūdens vai uz ūdens virsmas. Tāpat var gadīties, ka ne visi foto būs ar blaktīm to dabiskajā dzīves vidē, jo, ja gadījumā manā ceļā būs trāpījies kāds 'ekstrēmi retas' sugas eksemplārs, tad var gadīties, ka drošāk būs mēģināt to vispirms nofotogrāfēt, piemēram, kādā trauciņā, jo ja nu blakts ņem un aizmūk? Īpaši būtiski tas ir tādām blaktīm, kam patīk aši celties spārnos - piemēram, daļai mīkstblakšu. Tāpat te gada laikā varētu būt arī tādi sugu attēli, kas ir fotogrāfēti dabā, bet suga precīzi noteikta ir vien vēlāk jau mājās jeb 'laboratorijas apstākļos'. Bez tā blakšu un kukaiņu pētniecībā kopumā tomēr neiztikt, jo ir daļa sugu, kuras pēc fotoattēliem, lai arī cik tie kvalitatīvi un detalizēti nebūtu, ir ļoti grūti atpazīt - ir tomēr detalizēti jāpēta ievākts eksemplārs (iespējams pat jāpreparē ģenitālijas sarežģītākos gadījumos utml.).

Sacensību garu savukārt noteikti palīdzēs uzturēt Mareks Ieviņš, kurš šogad ir apņēmies nofotogrāfēt 200 blakšu sugas! Ja slinkošu, tad Mareks varētu arī mani mierīgi 'izpogāt', tā ka atslābt nedrīkst (rakstīšanas brīdī Mereks jau ir priekšā ar 2:1). Viņa 2019. gada sugu sarakstam var sekot šeit: http://dabasfoto.lv/blaktis2019.html.

Redzēs kā man te sanāks šo ierakstu noformēt vizuāli - kamēr bilžu maz, grūti saprast kā labāk būs to visu noformēt, lai, piemēram, jaunākās izmaiņas būtu ērti pārskatāms (un to pievienošana nebūtu pārāk čakarīga). Tā ka vizuāli te laika gaitā var būt arī kādas izmaiņas, ja būšu atradis kādu labāku variantu/metodi kā to izdarīt. Pagaidām februārī gan nekāda lielā aktivitāte te droši vien nebūs sagaidāma - aktīvāks blakšu medību posms visticamāk sāksies ~martā.

Andris Piterāns 1959-2019
P.S. 05.V.2019. - Liktenis diemžēl ir lēmis tā kā viņš ir lēmis un dzīve ir iegrozījusies tā kā viņa ir iegrozījusies.. Līdz ar to - šo bloga ierakstu es vēlos veltīt sava tēva, entomologa, tulkotāja, dažādu rakstu darbu autora - Andra Piterāna, piemiņai, kurš diemžēl pāragri ir atvadījies no dzīves... Tieši viņš bija tas kura iedvesmots es bērnībā sāku interesēties par kukaiņiem un vēlāk kukaiņu pētniecībai pievērsos jau nopietnāk. Par spīti veselības problēmām dzīves nogalē viņš vienmēr atbalstīja manus centienus un nekad nepārmeta, ja varbūt kukaiņiem veltīju vairāk laika kā viņam vai citiem ģimenes locekļiem. Tieši otrādi - priecājās par maniem atradumiem un citiem interesantiem novērojumiem. Protams, tagad jau šķiet, ka vajadzēja pavadīt vairāk laika kopā, vairāk atbalstīt un vairāk rūpēties par viņa veselību, bet... to laikam vairs neizlabot... ja nu varbūt kādā citā dzīvē. Kas notiks ar šī gada blakšu sarakstu? Pagaidām grūti pateikt, bet visticamāk sēras remdēt un aizmirsties vislabāk būs atrodoties tur, kur es jūtos vislabāk un darot to ko es protu vislabāk - dabā turpinot vērot un meklēt kukaiņus. Blakšu mērķis (ne tikai šī gada 300 sugas, bet arī Latvijas blakšu kataloga sastādīšana) ir jāsasniedz, jo citādi iepriekš tam iztērētais laiks būs bijis veltīgs... Pedal to the metal!

Pašlaik novērotas 370 sugas (mērķis izpildīts!!). Pēdējais atjauninājums: 2020. gada 12. janvārī. Pasvītrotās sugas, ir jaunas priekš mana personīgā blakšu foto saraksta (šobrīd ir 120 tādas sugas), sugas sarkaniem burtiem ir provizoriski jaunas sugas Latvijas faunai (šobrīd ir 22 tādas sugas). Trīs no sarakstā redzamajām sugām, gan neesmu atradis pats, bet tās man ir piegādājuši citi cilvēki (sarakstā atzīmētas ar zvaigznīti*): racējblakti Sehirus luctuosus - Laima Birziņa, gultas blakti (Cimex lectularius) - Aleksandrs Balodis, bet mizasblakti Aradus crenaticollis - Mareks Ieviņš. Paldies arī viņiem! :)

370. Zemesblakts Nysius ericae
Liepāja, 05.X
369. Zemesblakts Nysius tyhymi
Doles sala, 05.IX
368. Zemesblakts Nysius cymoides
Rīga, Grāpju pussala, 25.IX
367. Koku laupītājblakts Anthocoris confusus
Olaines n., Celtnieks, 30.VI
366. Mīkstblakts Phytocoris dimidiatus
Olaines n., Celtnieks, 11.VI
365. Koku laupītājblakts Anthocoris nemoralis
Rīga, Dienvidu tilta apk., 04.VI
364. Mīkstblakts Lygus pratensis
Rīga, Grāpju pussala, 25.IX
363. Koku laupītājblakts Orius agilis
Rīga, Grāpju pussala, 25.IX
362. Mīkstblakts Polymerus vulneratus
Rīga, Grāpju pussala, 25.IX
361. Zemesblakts Stygnocoris sabulosus
Vecāķu apk., 25.IX
360. Mizasblakts Aradus crenaticollis*
Slīteres NP, 24.VII
359. Mīkstblakts Phytocoris pini
Jurģu apk., 17.VII
358. Gultas blakts (Cimex lectularius)*
Rīga, 9.VII
357. Mīkstblakts Lygus rugulipennis
Olaines n., Celtnieks, 30.VI
356. Mīkstblakts Polymerus palustris
Olaines n., Celtnieks, 30.VI
355. Ornamentblakts Nemocoris fallenii
Vīdale, 24.VI
354. Mīkstblakts Polymerus unifasciatus
Dole-Dārziņi, 21.VI
353. Mīkstblakts Deraeocoris morio
Olaines n., Celtnieks, 11.VI
352. Mīkstblakts Polymerus tepastus
Dole-Dārziņi, 9.VI
351. Mīkstblakts Closterotomus fulvomaculatus
Krimulda, 6.VI
350. Mīkstblakts Cremnocephalus albolienatus
Garkalne, 25.V
349. Racējblakts Sehirus luctuosus*
Rīga, 16.II
348. Mīkstblakts Europiella artemisiae
Olaines n., Celtnieks, 9.IX
347. Zemesblakts Stygnocoris rusticus
Rīga, Rumbula, 6.IX
346. Koku laupītājblakts Temnostethus pusillus
Rīga, Botdārzs, 5.IX
345. Koku laupītājblakts Orius laticollis
Rīga, Botdārzs, 5.IX
344. Mīkstblakts Dicyphus errans
Pape, 28.VIII
343. Slaidā kāpublakts (Chorosoma schillingii)
Pape, 28.VIII
342. Mīkstblakts Megacoelus beckeri
Pape, 27.VIII
341. Tīklblakts Agramma tropidopterum
Slokas ezers, 24.VIII
340. Mīkstblakts Oncotylus viridiflavus
Rīga, Rumbula, 18.VIII
339. Mīkstblakts Pantilius tunicatus
Rīga, Botdārzs, 18.VIII
338. Koku laupītājblakts Acompocoris pygmaeus
Rīga, Botdārzs, 18.VIII
337. Koku laupītājblakts Tetraphleps bicuspis
Rīga, Botdārzs, 18.VIII
336. Mīkstblakts Malacocoris chlorizans
Rīga, Botdārzs, 18.VIII
335. Ornamentblakts Gonocerus acuteangulatus
Ogre, 11.VIII
334. Lēcējblakts Chartoscirta cocksii
Ogre, 11.VIII
333. Zemesblakts Ligyrocoris sylvestris
Dole-Dārziņi, 10.VIII
332. Zemesblakts Ortholomus punctipennis
Dole-Dārziņi, 10.VIII
331. Mīkstblakts Alloeotomus germanicus
Dārziņus stacijas apk., 10.VIII
330. Koku laupītājblakts Elatophilus nigricornis
Dārziņus stacijas apk., 10.VIII
329. Dievkrēsliņu blakts Dicranocephalus medius
Rumbula, 10.VIII
328. Ūdensmērītājs Gerris thoracicus
Bērzciems, 15.VII
327. Mīkstblakts Psallus falleni
Jaunogre, 10.VII
326. Mīkstblakts Orthotylus ericetorum
Bažu purva apk., 24.VII
325. Laupītājblakts Coranus subapterus
Mazirbes apk., 24.VII
324. Ūdensmērītājs Gerris sphagnetorum
Pēterezera viga, 24.VII
323. Mīkstblakts Orthocephalus saltator
Puterezera apk., 24.VII
322. Mīkstblakts Adelphocoris quadripunctatus
Cirstes, 24.VII
321. Laupītājblakts Empicoris vagabundus
Ances apk., 23.VII
320. Zemesblakts Chilacis typhae
Gaviezes apk., 18.VII
319. Mīkstblakts Orthotylus nassatus
Šukteri, 18.VII
318. Mīkstblakts Blepharidopterus diaphanus
Šukteri, 18.VII
317. Mīkstblakts Pseudoloxops coccineus
Šukteri, 18.VII
316. Mīkstblakts Hypseloecus visci
Šukteri, 18.VII
315. Mīkstblakts Compsidolon salicellum
Rudbārži, 17.VII
314. Tīklblakts Acalypta carinata
Rudbārži, 17.VII
313. Mīkstblakts Closterotomus norwegicus
Rudbārži, 17.VII
312. Mīkstblakts Adelphocoris lineolatus
Jurģu apk., 17.VII
311. Mīkstblakts Dicyphus epilobii
Engure, 15.VII
310. Balandaugu blakts Parapiesma salsolae
Engure, 15.VII
309. Balandaugu blakts Parapiesma quadratum
Engure, 15.VII
308. Tīklblakts Acalypta parvula
Bērzciema apk., 15.VII
307. Mīkstblakts Adelphocoris ticinensis
Bērzciema apk., 15.VII
306. Sīkblakts Myrmedobia exilis
Bērzciems, 15.VII
305. Vairogblakts Rhacognathus punctatus
Lielie Kangari, 14.VII
304. Mīkstblakts Orthops basalis
Lielie Kangari, 14.VII
303. Bērzu-skujkoku vairobgblakts (Elasmucha fieberi)
Lielie Kangari, 14.VII
302. Mīkstblakts Deraeocoris ruber
Lielie Kangari, 14.VII
301. Mīkstblakts Mecomma ambulans
Lielie Kangari, 14.VII
300. Tīklblakts Lasiacantha capucina
Dole-Dārziņi, 13.VII
299. Mīkstblakts Adelphocoris seticornis
Rumbula, 13.VII
298. Ornamentblakts Coriomeris scabricornis
Rumbula, 13.VII
297. Balandaugu blakts Piesma capitatum
Rīga, Gaisma, 13.VII
296. Zemesblakts Nysius helveticus
Ogre, 11.VII
295. Blakts Hebrus pusillus
Ogre, 11.VII
294. Mīkstblakts Campylomma verbasci
Ogre, 10.VII
293. Mīkstblakts Phytocoris longipennis
Ogre, 10.VII
292. Vairogblakts Arma custos
Ogre, 10.VII
291. Mīkstblakts Lygocoris rugicollis
Ogre, 10.VII
290. Mīkstblakts Pilophorus clavatus
Ogre, 10.VII
289. Mīkstblakts Psallus haematodes
Ogre, 10.VII
288. Mīkstblakts Campylomma annulicorne
Salaspils Botāniskais dārzs, 10.VII
287. Koku laupītājblakts Amphiareus obscuriceps
Salaspils Botāniskais dārzs, 10.VII
286. Zālāju laupītājblakts Himacerus apterus
Salaspils Botāniskais dārzs, 10.VII
285. Mīkstblakts Phytocoris ulmi
Salaspils Botāniskais dārzs, 10.VII
284. Mīkstblakts Sthenarus rotermundi
Rīga, Grāpju pussala, 3.VII
283. Sīkā mugurpeldīte (Plea minutissima)
Rīga, Kojusalas līcis, 3.VII
282. Ūdensziedu blakts (Mesovelia furacata)
Rīga, Kojusalas līcis, 3.VII
281. Mīkstblakts Megalocoleus tanaceti
Rīga, pie D tilta, 3.VII
280. Mīkstblakts Apolygus lucorum
Rīga, pie D tilta, 3.VII
279. Tīklblakts Kalama tricornis
Rīga, pie D tilta, 3.VII
278. Zemesblakts Geocoris grylloides
Garkalne, 1.VII
277. Zemesblakts Tropidophlebia costalis
Garkalne, 1.VII
276. Ornamentblakts Spathocera dalmanii
Garkalne, 1.VII
275. Mīkstblakts Pilophorus cinnamopterus
Garkalne, 1.VII
274. Mīkstblakts Agnocoris rubicundus
Olaines n., Celtnieks, 30.VI
273. Lēcējblakts Saldula opacula
Olaines n., Celtnieks, 30.VI
272. Mīkstblakts Apolygus limbatus
Olaines n., Celtnieks, 30.VI
271. Mīkstblakts Macrotylus solitarius
Olaines n., Celtnieks, 30.VI
270. Mīkstblakts Bothynotus pilosus
Olaines n., Celtnieks, 30.VI
269. Mīkstblakts Megalocoleus molliculus
Liepas apk., 30.VI
268. Mīkstblakts Criocoris crassicornis
Liepas apk., 30.VI
267. Mīkstblakts Placochilus seladonicus
Liepas apk., 30.VI
266. Tīklblakts Derephysia foliacea
Cēsu apk., Leokādijas, 30.VI
265. Mīkstblakts Lopus decolor
Cēsu apk., Leokādijas, 30.VI
264. Mīkstblakts Atractotomus mali
LU Botāniskais dārzs, 29.VI
263. Mīkstblakts Campyloneura virgula
LU Botāniskais dārzs, 29.VI
262. Koku laupītājblakts Tetraphleps aterrima
LU Botāniskais dārzs, 29.VI
261. Mīkstblakts Psallus mollis
LU Botāniskais dārzs, 29.VI
260. Mīkstblakts Orthotylus prasinus
LU Botāniskais dārzs, 29.VI
259. Mīkstblakts Blepharidopterus angulatus
LU Botāniskais dārzs, 29.VI
258. Mīkstblakts Neolygus viridis
LU Botāniskais dārzs, 29.VI
257. Tīklblakts Stephanitis oberti
LU Botāniskais dārzs, 29.VI
256. Mīkstblakts Tupiocoris rhododendri
LU Botāniskais dārzs, 29.VI
255. Koku laupītājblakts Temnostethus gracilis
LU Botāniskais dārzs, 29.VI
254. Mīkstblakts Orthotnotus rufifrons
LU Botāniskais dārzs, 29.VI
253. Mīkstblakts Neolygus contaminatus
LU Botāniskais dārzs, 29.VI
252. Mīkstblakts Phytocoris intricatus
Vīdales ap., 24.VI
251. Mīkstblakts Bryocoris pteridis
Vīdales ap., 24.VI
250. Mīkstblakts Monalocoris filicis
Vīdales ap., 24.VI
249. Zemesblakts Cymus claviculus
Vīdales karjers, 24.VI
248. Mīkstblakts Strongylocoris leucocephalus
Dundagas n., 24.VI
247. Mīkstblakts Grypocoris sexguttatus
Dundagas n., 24.VI
246. Mīkstblakts Closterotomus biclavatus
Dundagas n., Upenieki, 23.VI
245. Mīkstblakts Orthotylus virens
Dundagas n., Upenieki, 23.VI
244. Mīkstblakts Pinalitus rubricatus
Dundagas n., Upenieki, 23.VI
243. Zālāju laupītājblakts Nabis limbatus
Dundagas n., Upenieki, 23.VI
242. Mīkstblakts Halticus apterus
Dundagas n., Upenieki, 22.VI
241. Vālīšblakts Berytinus clavipes
Dundagas n., Upenieki, 22.VI
240. Zilā vairogblakts (Zicrona caerulea)
Dundagas n., Upenieki, 22.VI
239. Plakanā gruntsblakts (Aphelocheirus aestivalis)
Dundagas n., Upenieki, 22.VI
238. Mīkstblakts Leptopterna ferrugata
Dole-Dārziņi, 21.VI
237. Mazā graudzāļu vairogblakts (Aelia klugii)
Dole-Dārziņi, 21.VI
236. Blakts Alydus calcaratus
Dole-Dārziņi, 21.VI
235. Zemesblakts Geocoris dispar
Dole-Dārziņi, 21.VI
234. Mīkstblakts Strongylocoris luridus
Dole-Dārziņi, 21.VI
233. Vairogblakts Stagonomus bipunctatus
Kākciema apk., 21.VI
232. Zemesblakts Sphragisticus nebulosus
Kākciema apk., 21.VI
231. Mīkstblakts Myrmecoris gracilis
Kākciema apk., 21.VI
230. Mīkstblakts Pithanus maerkelii
Kākciema apk., 21.VI
229. Mīkstblakts Orthops kalmii
Olaines n., Celtnieks, 20.VI
228. Laupītājblakts Reduvius personatus
Olaines n., Celtnieks, 20.VI
227. Mīkstblakts Plagiognathus arbustorum
Salaspils Botāniskais dārzs, 18.VI
226. Mīkstblakts Macrotylus paykulli
Salaspils Botāniskais dārzs, 18.VI
225. Mīkstblakts Agnocoris reclairei
Salaspils Botāniskais dārzs, 18.VI
224. Koku laupītājblakts Elatophilus stigmatellus
Salaspils Botāniskais dārzs, 18.VI
223. Mīkstblakts Orthotylus viridinervis
Salaspils Botāniskais dārzs, 18.VI
222. Mīkstblakts Dichrooscytus rufipennis
Salaspils Botāniskais dārzs, 18.VI
221. Mīkstblakts Camptozygum aequale
Ciemupe, 18.VI
220. Mīkstblakts Pilophorus confusus
Ciemupe, 18.VI
219. Mīkstblakts Atractotomus magnicornis
Ciemupe, 18.VI
218. Koku vairogblakts (Pentatoma rufipes)
Ciemupe, 18.VI
217. Mīkstblakts Pilophorus perplexus
Ciemupe, 18.VI
216. Mīkstblakts Polymerus nigrita
Ciemupe, 18.VI
215. Mīkstblakts Orthotylus bilineatus
Ciemupe, 18.VI
214. Mīkstblakts Megaloceroea recticornis
Ciemupe, 18.VI
213. Mīkstblakts Stenotus binotatus
Ciemupe, 18.VI
212. Zālāju laupītājblakts Nabis flavomarginatus
Ciemupe, 13.VI
211. Mīkstblakts Psallus variabilis
Ciemupe, 13.VI
210. Mīkstblakts Polymerus holosericeus
Ciemupe, 13.VI
209. Balandaugu blakts Parapiesma variabile
Ciemupe, 13.VI
208. Mīkstblakts Phylus coryli
Ciemupe, 13.VI
207. Mīkstblakts Lygocoris pabulinus
Ciemupe, 13.VI
206. Mīkstblakts Orthotylus interpositus
Olaines n., Celtnieks, 11.VI
205. Mīkstblakts Psallus betuleti
Olaines n., Celtnieks, 11.VI
204. Mīkstblakts Phylus plagiatus
Olaines n., Celtnieks, 11.VI
203. Mīkstblakts Orthotylus tenellus
Olaines n., Celtnieks, 11.VI
202. Mīkstblakts Deraeocoris trifasciatus
Olaines n., Celtnieks, 11.VI
201. Mīkstblakts Orthotylus flavosparsus
Olaines n., Celtnieks, 11.VI
200. Mīkstblakts Salicarius roseri
Olaines n., Celtnieks, 11.VI
199. Tīklblakts Acalypta gracilis
Olaines n., Celtnieks, 11.VI
198. Apaļblakts (Coptosoma scutellatum)
Olaines n., Celtnieks, 11.VI
197. Tīklblakts Catoplatus fabricii
Olaines n., Celtnieks, 11.VI
196. Vairogblakts Rubiconia intermedia
Olaines n., Celtnieks, 11.VI
195. Mīkstblakts Plagiognathus chrysanthemi
Dole-Dārziņi, 9.VI
194. Krāšņblakts Myrmus miriformis
Dole-Dārziņi, 9.VI
193. Mīkstblakts Phoenicocoris modestus
Dole-Dārziņi, 9.VI
192. Mīkstblakts Phoenicocoris obscurellus
Dole-Dārziņi, 9.VI
191. Mīkstblakts Charagochilus gyllenhalii
Dole-Dārziņi, 9.VI
190. Ornamentblakts Spathocera laticornis
Dole-Dārziņi, 9.VI
189. Tīklblakts Galeatus affinis
Dole-Dārziņi, 9.VI
188. Racējblakts Legnotus picipes
Dole-Dārziņi, 9.VI
187. Vālīšblakts Berytinus crassipes
Dole-Dārziņi, 9.VI
186. Zemesblakts Nithecus jacobaeae
Dole-Dārziņi, 9.VI
185. Mīkstblakts Capsus wagneri
Bāle, 8.VI
184. Zemesblakts Peritrechus geniculatus
Bāle, 8.VI
183. Ornamentblakts Coriomeris denticulatus
Liepas apk., 8.VI
182. Mīkstblakts Capsodes gothicus
Liepas apk., 8.VI
181. Mīkstblakts Acetropis gimmerthalii
Liepas apk., 8.VI
180. Mīkstblakts Leptopterna dolobrata
Liepas apk., 8.VI
179. Mīkstblakts Orthocephalus coriaceus
Liepas apk., 8.VI
178. Mīkstblakts Hoplomachus thunbergi
Leokādijas, 8.VI
177. Mīkstblakts Brachyartrum limitatum
Kākciema apk., 6.VI
176. Mīkstblakts Capsus ater
Kākciema apk., 6.VI
175. Mīkstblakts Parapsallus vitellinus
Rīga, Botāniskais dārzs, 6.VI
174. Mīkstblakts Dichroosytus gustavi
Rīga, Botāniskais dārzs, 6.VI
173. Mīkstblakts Phylus melanocephalus
Rīga, Botāniskais dārzs, 6.VI
172. Mīkstblakts Amblytylus nasutus
Rīga, Ķengarags, 4.VI
171. Mīkstblakts Chlamydatus pulicarius
Rīga, Ķengarags, 4.VI
170. Mīkstblakts Orthotylus marginalis
Rīga, Ķengarags, 4.VI
169. Mīkstblakts Plesiodema pinetella
Rīga, Bolderāja, 1.VI
168. Koku laupītājblakts Scoloposcelis obscurella
Rīga, Bolderāja, 1.VI
167. Mīkstblakts Dicyphus pallicornis
Rīga, Botāniskais dārzs, 1.VI
166. Mīkstblakts Psallus ambiguus
Rīga, Botāniskais dārzs, 1.VI
165. Mizasblakts Aradus ribauti
Vidrižu apk., 30.V
164. Krāšņblakts Rhopalus maculatus
Vidrižu apk., 30.V
163. Vairogblakts Carpocoris fuscispinus
Vidrižu apk., 30.V
162. Mīkstblakts Miris stratus
Kandavas n., Plosti, 29.V
162. Ornamentblakts Ceraleptus lividus
Kandavas n., Plosti, 29.V
160. Mizasblakts Aneurus avenius
Lejaslangsēde, 29.V
159. Ūdensskraidulis Velia caprai
Lejaslangsēde, 29.V
158. Krāšņblakts Stictopleurus abutilon
Lejaslangsēde, 29.V
157. Tīklblakts Dictyla echii
Lejaslangsēde, 29.V
156. Mīkstblakts Pinalitus cervinus
Krimulda, 27.V
155. Mīkstblakts Deraeocoris lutescens
Krimuldas apk., 27.V
154. Tīklblakts Derephysia cristata
Krievupes apk., 25.V
153. Kadiķu vairogblakts (Chlorochroa juniperina)
Garkalnes apk., 25.V
152. Racējblakts Thyreocoris scarabaeoides
Garkalne, 25.V
151. Mīkstblakts Criocoris quadrimaculatus
Garkalne, 25.V
150. Mīkstblakts Trigonotylus caelestialium
Garkalne, 25.V
149. Mīkstblakts Notostira elongata
Garkalne, 25.V
148. Mīkstblakts Psallus aethiops
Garkalne, 25.V
147. Mīkstblakts Systellonotus triguttatus
Garkalne, 25.V
146. Bruņublakts Phimodera humeralis
Rīga, Bišumuiža, 24.V
145. Krāšņblakts Rhopalus subrufus
Salaspils apk., 23.V
144. Koku laupītājblakts Anthocoris gallarumulmi
Salaspils apk., 23.V
143. Mīkstblakts Cyllecoris histrionius
Salaspils apk., 23.V
142. Blakts Hebrus ruficeps
Salaspils apk., 23.V
141. Laupītājblakts Pygolampis bidentata
Salaspils apk., 23.V
140. Mīkstblakts Macrolophus pygmaeus
Pilsrundāle, 21.V
139. Vairogblakts Eysarcoris venustissimus
Pilsrundāle, 21.V
138. Mīkstblakts Dicyphus stachydis
Pilsrundāle, 21.V
137. Tīklblakts Physatocheila costata
Vilce, 21.V
136. Mīkstblakts Dicyphus globulifer
Elejas apk., 21.V
135. Mizasblakts Aradus truncatus
Elejas apk., 21.V
134. Vairogblakts Eysarcoris aeneus
Elejas apk., 21.V
133. Parastā bruņublakts (Eurygaster testudinarius)
Elejas apk., 21.V
132. Tīklblakts Dictyla convergens
Elejas apk., 21.V
131. Zemesblakts Cymus aurescens
Elejas apk., 21.V
130. Mīkstblakts Stenodema laevigatum
Elejas apk., 21.V
129. Mizasblakts Aradus betulinus
Elejas apk., 21.V
128. Slaidvairogblakts Acanthosoma haemorrhoidale
Elejas apk., 21.V
127. Krāšņblakts Rhopalus parumpunctatus
Elejas apk., 21.V
126. Koku laupītājblakts Orius majusculus
Dārziņi, 20.V
125. Svītrainā vairogblakts (Graphosoma lineatum)
Dārziņi, 20.V
124. Mīkstblakts Chlamydatus pullus
Doles sala, 20.V
123. Bruņublakts Odontoscelis fuliginosa
Doles sala, 20.V
122. Mīkstblakts Chlamydatus saltitans
Dārziņi, 20.V
121. Vairogblakts Neottioglossa pusilla
Dārziņi, 20.V
120. Mīkstblakts Dryophilocoris flavoquadrimaculatus
Dārziņi, 20.V
119. Mīkstblakts Rhabdomiris striatellus
Dārziņi, 20.V
118. Tīklblakts Agramma femorale
Olaines n., Stīpnieku apk., 1.V
117. Vairogblakts Troilus luridus
Olaines n., Stīpnieku apk., 1.V
116. Koku laupītājblakts Xylocoris cursitans
Olaines n., Stīpnieku apk., 1.V
115. Zālāju laupītājblakts Nabis pseudoferus
Olaines n., Stīpnieku apk., 1.V
114. Zemesblakts Cymus melanocephalus
Olaines n., Stīpnieku apk., 1.V
113. Zālāju laupītājblakts Nabis brevis
Olaines n., Stīpnieku apk., 1.V
112. Mīkstblakts Stenodema holsatum
Olaines n., Stīpnieku apk., 1.V
111. Vairogblakts Sciocoris umbrinus
Olaines n., Stīpnieku apk., 1.V
110. Airblakts Sigara fallenoidea
Dzērumu apk., 1.V
109. Tīklblakts Tingis ampliata
Dzērumu apk., 1.V
108. Vairogblakts Carpocoris purpureipennis
Ikšķiles apk., 28.IV
107. Zemesblakts Trapezonotus anorus
Ikšķiles apk., 28.IV
106. Tīklblakts Acalypta marginata
Ikšķiles apk., 28.IV
105. Ornamentblakts Bathysolen nubilus
Ikšķiles apk., 28.IV
104. Vairogblatks Palomena viridissima
Skrīveru apk., 27.IV
103. Balandaugu blakts Piesma maculatum
Skrīveru apk., 27.IV
102. Tīklblakts Dictyla humuli
Skrīveru apk., 27.IV
101. Jāņogulāju vairogblakts (Elasmucha ferrugata)
Skrīveru Dendroparks, 27.IV
100. Sausseržu slaidvairogblakts (Elasmostethus minor)
Skrīveru Dendroparks, 27.IV
99. Mizasblakts Aradus depressus
Dendrārijs, 27.IV
98. Ūdensmērītājs Aquarius paludum
Lilastes apk. - Garezeri, 26.IV
97. Mizasblakts Aradus corticalis
Lilastes apk., 26.IV
96. Zemesblakts Scolopostethus decoratus
Lilastes apk., 26.IV
95. Lēcējblakts Chartoscirta cincta
Kalngale, 26.IV
94. Vairogblakts Peribalus strictus
Rīga, Botāniskais dārzs, 25.IV
93. Zemesblakts Cymus glandicolor
Kadaga, 23.IV
92. Zemesblakts Ischnodemus sabuleti
Kadaga, 23.IV
91. Vairogblakts Eurydema dominulus
Kadaga, 23.IV
90. Lēcējblakts Saldula arenicola
Kadaga, 23.IV
89. Lēcējblakts Saldula saltatoria
Kadaga, 23.IV
88. Ūdensmērītājs Aquarius najas
Kadaga, 23.IV
87. Dadžu tīklblakts (Tingis cardui)
Kadaga, 23.IV
86. Skābeņu-vīgriežu ornamentblakts (Coreus marginatus)
Kadaga, 23.IV
85. Zaļā vairogblakts (Palomena prasina)
Kadaga, 23.IV
84. Vairogblakts Sciocoris cursitans
Valdlauči, 22.IV
83. Mīkstblakts Liocoris tripustulats
Valdlauči, 22.IV
82. Zemesblakts Graptopeltus lynceus
Valdlauči, 22.IV
81. Zemesblakts Megalonotus chiragra
Tilderu kapu apk., 20.IV
80. Airblakts Sigara fossarum
Doles stacijas apk., 20.IV
79. Airblakts Corixa punctata
Dārziņi, 20.IV
78. Airblakts Sigara lateralis
Dārziņi, 20.IV
77. Airblakts Sigara distincta
Dārziņi, 20.IV
76. Airblakts Sigara nigrolineata
Dārziņi, 20.IV
75. Airblakts Sigara striata
Dārziņi, 20.IV
74. Airblakts Sigara falleni
Dārziņi, 20.IV
73. Ūdensmērītājs Gerris lateralis
Dārziņi, 20.IV
72. Ūdensskraidulis Velia saulii
Dārziņi, 20.IV
71. Tīklblakts Physatocheila smreczynskii
Dzilnuciema apk., 19.IV
70. Slaidā mērniekblakts (Hydrometra gracilenta)
Dzilnuciema apk., 19.IV
69. Airblakts Callicorixa praeusta
Dzilnuciema apk., 19.IV
68. Slaidvairogblakts Cyphostethus tristriatus
Dzilnuciema apk., 19.IV
67. Ūdensmērītājs Limnoporus rufoscutellatus
Dzilnuciema apk., 19.IV
66. Ūdensmērītājs Gerris lacustris
Dzilnuciema apk., 19.IV
65. Airblakts Sigara semistriata
Ķemeru NP, Labais purvs, 17.IV
64. Mazā skraiduļblakts (Mesovelia reticulata)
Ķemeru tīreļa apk., 17.IV
63. Airblakts Corixa dentipes
Ķemeru tīreļa apk., 17.IV
62. Lēcējblakts Chartoscirta elegantula
Ķemeru tīreļa apk., 17.IV
61. Ūdensskorpions (Nepa cinerea)
Ķemeru tīreļa apk., 17.IV
60. Ūdensmērītājs Gerris odontogaster
Ķemeru tīreļa apk., 17.IV
59. Cauruļblakts (Ranatra linearis)
Ķemeru tīreļa apk., 17.IV
58. Krāšņblakts Stictopleurus crassicornis
Ķemeru tīreļa apk., 17.IV
57. Airblakts Hesperocorixa linnaei
Ķemeri, Zaļā purva apk., 13.IV
56. Ūdensmērītājs Gerris argentatus
Ķemeri, Zaļā purva apk., 13.IV
55. Peldblakts (Ilyocoris cimicoides)
Ķemeri, Zaļā purva apk., 13.IV
54. Airblakts Cymatia coleoptrata
Ķemeri, Zaļā purva apk., 13.IV
53. Mizasblakts Aradus obtectus
Skrundas zivju dīķu apk., 31.III
52. Zemesblakts Megalonotus antennatus
Skrundas zivju dīķu apk., 31.III
51. Vairogblakts Eurydema oleracea
Skrundas apk., 30.III
50. Zemesblakts Pachybrachius fracticollis
Skrundas apk., 30.III
49. Zemesblakts Pterotmetus staphyliniformis
Skrundas apk., 30.III
48. Bruņublakts Eurygaster maura
Skrundas apk., 30.III
47. Racējblakts Adomerus biguttatus
Skrundas apk., 30.III
46. Zemesblakts Macrodema micropterum
Skrundas apk., 30.III
45. Zemesblakts Ischnocoris angustulus
Skrundas apk., 30.III
44. Zālāju laupītājblakts Nabis ericetorum
Skrundas apk., 30.III
43. Vālīšblakts Neides tipularius
Skrundas apk., 30.III
42. Zālāju laupītājblakts Nabis ferus
Skrundas apk., 30.III
41. Zemesblakts Trapezonotus desertus
Jelgava, 29.III
40. Zemesblakts Gastrodes abietum
Jelgavas n., Vārpas apk., 29.III
39. Racējblakts Tritomegas bicolor
Jelgavas n., Vārpas apk., 29.III
38. Mizasblakts Aradus betulae
Svētes palienes apk., 29.III
37. Zemesblakts Scolopostethus pilosus
Svētes palienes apk., 29.III
36. Zemesblakts Acompus rufipes
Svētes palienes apk., 29.III
35. Melnvairoga mugurpelde (Notonecta glauca)
Svētes palienes apk., 29.III
34. Airblakts Hesperocorixa sahlbergi
Svētes palienes apk., 29.III
33. Zemesblakts Drymus sylvaticus
Rīga, Botāniskais dārzs, 27.III
32. Zemesblakts Kleidocerys resedae
Rīga, Botāniskais dārzs, 27.III
31. Koku laupītājblakts Anthocoris nemorum
Baložu apk., 24.III
30. Krāšņblakts Corizus hyoscyami
Baložu apk., 24.III
29. Slaidvairogblakts Elasmostethus interstinctus
Baložu apk., 24.III
28. Laupītājblakts Rhynocoris annulatus
Baložu apk., 24.III
27. Zemesblakts Pionosomus opacellus
Baložu apk., 24.III
26. Priežu vairogblakts (Chlorochroa pinicola)
Krievupes apk., 22.III
25. Zemesblakts Rhyparochromus phoeniceus 
Krievupes apk., 22.III
24. Vairogblakts Jalla dumosa
Krievupes apk., 22.III
23. Zemesblakts Drymus brunneus
Rīga, Daugavgrīva, 27.II
22. Zemesblakts Eremocoris abietis
Rīga, Daugavgrīva, 27.II
21. Bērzu vairogblakts Elasmucha grisea
Rīga, Daugavgrīva, 27.II
20. Zemesblakts Eremocoris plebejus
Rīga, Daugavgrīva, 27.II
19. Vairogblakts Aelia acuminata
Rīga, Daugavgrīva, 27.II
18. Zemesblakts Drymus ryei
Rīga, Daugavgrīva, 27.II
17. Mīkstblakts Stenodema trispinosum
Rīga, Daugavgrīva, 27.II
16. Mīkstblakts Stenodema calcarata
Rīga, Daugavgrīva, 27.II
15. Koku laupītājblakts Orius niger
Rīga, Daugavgrīva, 27.II
14. Zemesblakts Gonianotus marginepunctatus
Rīga, Daugavgrīva, 27.II
13. Zemesblakts Trapezonotus arenarius
Rīga, Grāpju pussala, 17.II
12. Zemesblakts Scolopostethus pictus
Rīga, Grāpju pussala, 17.II
11. Zemesblakts Rhyparochromus pini
Dārziņi, 16.II
10. Zemesblakts Rhyparochromus vulgaris
Dārziņi, 16.II
9. Zemesblakts Scolopostethus thomsoni
Dārziņi, Zirņu sala, 16.II
8. Zemesblakts Scolopostethus affinis
Dārziņi, Zirņu sala, 16.II
7. Priežu čiekuru zemesblakts (Gastrodes grossipes)
Doles sala, 16.II
6. Zemesblakts Stygnocoris fuligineus
Doles sala, 16.II
5. Priežu mizasblakts (Aradus cinnamomeus)
Doles sala, 16.II
4. Vairogblakts Piezodorus lituratus
Doles sala, 16.II 
3. Ogu krūmu vairogblakts (Dolycoris baccarum)
Doles sala, 16.II
 
2. Krāšņblakts Stictopleurus punctatonervosus
 Doles sala, 16.II
1. Sarkanblakts (Pyrrhocoris apterus)
 Rīga, 10.II  

5 komentāri:

Pēteris Pūrītis teica...

SarKanblakts.

Uģis Piterāns teica...

Pēteri, paldies par vērību - izlabots! :)

Ārpus četrām sienām teica...

Veiksmi , Uģi! Žēl, ka šajā žanrā nevaru Tev sastādīt kompāniju.

Anonīms teica...

Lai sokas ar blaktīm un prieks, ka spēj ignorēt Krama stila izteikumus. Var jau dzīties pēc zvaigžņu pilīm un teikt, ka viss pārējais ir amatieriem, bet... ...arī pilīm ir vajadzīgi pamati. Un faunistika ir viens no pamatiem. Un laba kukaiņu faunistika NAV amatieru nopelns. Visu cieņu, Uģi!
Mārtiņš

Unknown teica...

Labdien, Uģi!
Jauks stāsts - tēvu pieminot . Lai Tev veicas visos darbos!
.....ļoti interesanti bija šorīt, ka man istabā uz kājas uzleca zaļā blakts...Ar godu to iznesu ārā! Skumji..., bet laiks dara savus darbus.
Vēlreiz veiksmes Tev! Sandra - Andra kursa biedrene.