svētdiena, 2011. gada 19. jūnijs

Ziepenīšu resngalvītis

Ziepenīšu rensgalvītis (Pyrgus alveus)'Cūcenes likums' kā vienmēr strādā tīri labi - ja vakar, izmisīgi meklējot, nevienu jaunu tauriņu neatradu, tad šodien tāds viens atradās, pat īpaši nemeklējot! Braucu tagad vakarpusē ar velozirgu pārbaudīt maģistra darba parauglaukumu, kad ceļmalā pamanīju violetā zeltainīša tēviņu - smuks tauriņš, kuru vienmēr ir patīkami nofotogrāfēt. Tad sāku skatīties apkārt un piefiksēju, ka pēc lietainā dienas vidus tagad pļaviņā tīri daudz visādu tauriņu vakara piesaulē virina spārnus. Nu neko - jāpastaigā apkārt. Eju, eju - pēkšņi skatos, ka uz pelašķa sēž milzīgs (priekš resngalvīšu standartiem), pelēcīgs resngalvītis! Uz palaļspārniem nav baltu pleķu, tātad skaidrs, ka nav parastais - tātad man jauna suga! Nu neko - vēl jau tauriņš varēja sabojāt visu prieku un aizlidot, bet par laimi viņam tādi plāni nebija. Pat pēc stundas braucot atpakaļ šis godīgi sēdēja tajā pašā vietā - tik vien, ka jau ar sakļautiem spārniem.
Ziepenīšu rensgalvītis (Pyrgus alveus)It kā bija uzreiz skaidrs, kura no Pyrgus sugām tā ir, taču par cik visas sugas šajā ģintī ir visai līdzīgas, tad galīgo slēdzienu atstāju mājām. Pie mums bez parastā ir vēl divas citas šīs ģints sugas + vēl teorētiski varētu būt iespējama vēl kāda (vai kādas). Dienvideiropā šajā ģintī gan ir vēl kaudze sugu, kas tās puses tauriņu vērotājiem noteikti sagādā lielas galvassāpes, jo viņi visi ir nu ļoti līdzīgi. Lai nu kā - sākotnējā doma par sugu bija pareiza un šis tad ir ziepenīšu resngalvītis (Pyrgus alveus). Laikam, ka ne pārāk reta suga, taču par parasto resngalvīti noteikti retāks. Un tad 84. suga manā sarakstā. Šogad vismaz vēl divas vajadzētu 'izspiest'.
Beigās tad bilde arī ar galveno 'vaininieku' - violeto zeltainīti (Lycaena alciphron), kura dēļ tad es vispār apstājos :)
Violetais zeltainītis (Lycaena alciphron)

Nav komentāru: