pirmdiena, 2011. gada 21. marts

Astronomiskais pavasaris

Tā nu viš' i'! Pavasar's ir klāt! Kopš šodienas var teikt, ka tas ir iestājies gan teorētiski (astronomiski), gan praktiski. Par to, ka pavasaris ir iestājies praktiski, savukārt, liecina norises dabā. Iespējams, ka liela daļai cilvēku tās pagaidām vēl paslīd garām nemanītas, jo sniega kupenas kopumā vēl tomēr ir samērā daudz (it īpaši mežos) un tādās vēsākās dienās var šķist, ka pavasaris nemaz nesteidz atnākt. Taču arī tagad pavasara sajūta dabā ir noķerama - ja paskatās uz atkusušiem laukiem, tad pavasara putnu migrācija nu jau var teikt, ka norit pilnā sparā, tāpat arī kukainīši ir sākuši atmosties, dārzos un pilsētās plaukst pirmās sniegpulkstenītes utt. Tā teikt, atliek tikai vērīgi skatīties dabā un pavasari varēs ieraudzīt.

Ziemeļu gulbji (Cygnus cygnus)Arī es esmu sācis 'ķert' pavasari - vispirms jau skatot putniņos. Tā teikt, beidzot iestājās atkusnis arī manā šī gada putnu sarakstā, kas bija nekustīgi 'sasalis' kopš janvāra - papildināju to ar nu jau četrām pavasaraīgām putnu sugām - lauku cīruli, dzērvi, lielo balto gārni un ķīvīti. Arī bildē redzamie Dārziņu ziemeļu gulbji iespējams, ka nebija vietējie ziemotāji, bet gan pavasara migranti.

Īsspārnis (Stenus sp.)Arī bezmugurkaulnieku frontē manāma kustība - tiesa šeit pagaidām lielāka nozīme ir saulei: tiklīdz uzspīd saulīte, tā atkusušajos pļavu pleķīšos, dienvidu nogāzītēs u.c. uzreiz notiek aktīva kustība - skraida vilkzirnekļi, rāpo sīkas vabolītes (kā, piemēram, bildē redzamais īsspārnītis Stenus sp.), lien dažādu kukaiņu kāpuri utt. Protams, to skaits vēl nav liels, jo kopumā pavasaris pagaidām ir visai vēss. Attiecīgi daļa kukaiņu vēl atrodas savās ziemošanas vietās, kas daudz kur tomēr vēl ir zem sniega. - pērnajā kūlā, lapu nobirās, zem akmeņiem, mizas plēksnēm un kritalām, satrupējušā koksnē utt. Bet tas viss tikai līdz brīdim, kad paliks siltāks! Tad gan maisam gals būs vaļā!

Nav komentāru: