svētdiena, 2011. gada 3. aprīlis

Pilnīgs pavasaris

Krūkļu baltenis (Gonepteryx rhamni)Jā, nu šodien beidzot iestājās pilnīgs pavasaris! :) Silti, saulīte spīd, pirmais tauriņš sazīmēts, pilni koki un debesis ar migrējošiem putniem - jauki! Pirmais tauriņš man šogad gan trāpījās krūkļu baltenis - tātad laikam nebūs raiba vasara. Nu neko darīt - vēlāk gan arī viens parastais nātru raibenis nozīmējās, tā ka varbūt nav galīgi bezcerīgi.
Mežirbe (Bonasa bonasia)Putnu frontē jau nu bija super-bagātīga diena! Cik var saprast, tad tā tas šodien ir bijis visā Latvijā! Acīmredzot siltā laika ietekmē milzīgas putnu masas šodien devās ceļā uz ziemeļiem. Protams, no vienas puses žēl, ka šādā dienā neatrados kaut kur putnu migrācijas vērošanai piemērotākā vietā, taču nav tā, ka arī Ogres un Ikšķiles pusē trūka putni. Pievienoju šim gadam piecas sugas un līdz ar to sasniedzu iepriekš izvirzīto 'mini-mērķi' - līdz 5. aprīlim ieraudzīt 100 putnu sugas. Taču pats interesantākais putns šajā dienā priekš manis bija mežirbe - izdzirdēju mežā dziesmu un izdomāju, ka varbūt jāpamēģina pieiet tai tuvāk. Kas zin - varbūt izdodas ieraudzīt un smuki apskatīt? Jo visbiežāk mežirbi man ir sanācis 'ieraudzīt' tik tad, kad šī izspurdz praktiski no kājapakšas, pamatīgi sabiedējot mani... Tā nu lēnā garā virzījos uz to pusi, līdz izdevās ieraudzīt putnu pārlidojam no koka uz koku. Lēni, lēni, uzmanīgi, uzmanīgi - līdz beidzot jau biju pavisam tuvu. Jauki - tik labi un tuvu, mežirbi līdz šim vēl nebiju apskatījis. Šeit nobeigumā gan atkal iederētos teikums par to "kā būtu, ja man būtu garāks objektīvs...", bet laikam jau esmu samierinājies, ka pagaidām fotoaparāts ir piemērots vienīgi novērojumu dokumentēšanai.
Melnulis (Opatrum sabulosum)Karjera smilšainajās nogāzēs beidzot arī bija lielāka bezmugurkaulnieku aktivitāte. Neko daudz gan nesabildēju - interesantākais varētu būt šis melnulītis Opatrum sabulosum, kas ir smiltis mīloša (psammofila) suga un sastopama tieši šādos smilšainos biotopos. Tiesa zināju jau, ka šis tur dzīvo, tāpēc nebija grūti to sameklēt.

Nav komentāru: