otrdiena, 2017. gada 20. jūnijs

Campylosteira verna - jauna tīklblakšu suga Latvijai!

Daugavas malas nogāze pie Ciemupes
Atkal mazliet jāatliek rakstīšana par pagājušās nedēļas nogalē redzēto, lai pastāstītu par vienu pavisam svaigu 'varoņdarbu'! Vakar dienas otrajā pusē izdomāju aizskriet uz pāris stundām līdz Ciemupei, kur biju uz īsu brīdi ietrāpījis arī pirms kādas nedēļas un tur Daugavmalā redzētais man patika - jauka, akmeņaina, saulaina nogāze, kas apaugusi ar mauragām (manuprāt, mazajām mauragām). Šķita samērā interesants biotops priekš kādu tīklblakšu meklēšanas. Tad gan tam laiks nepietika, bet arī tā īsā apmeklējuma laikā pamanīju citu ko ļoti interesantu - neredzētu krāšņvaboļu sugu! Tad diemžēl nebija laiks to rūpīgi iemūžināt (iznāca tik tādi ļoti dokumentāli kadri), tāpēc tas vien bija iemesls, lai turp brauktu vēlreiz un mēģinātu šo krāšņvaboli atrast otrreiz.
Krāšņvabole Trachys troglodytes
Vakardienas klimatiskie apstākļi gan bija visai sarežģīti - it kā saulains, taču pūta ļoti spēcīgs vējš, kas tur Ciemupē bija jo īpaši kārtīgi ieskrējies Daugavas plašumos. Noteikti ne labākie apstākļi, lai meklētu krāšņvaboli, taču par laimi man - viens īpatnis atradās pat ļoti ātri. Trachys troglodytes! Suga interesanta ar to, ka tā ir saistīta nevis ar kādiem kokaugiem vai krūmiem kā vairums citu krāšņvaboļu sugu, bet gan dzīvo uz lakstaugiem - g.k. uz tīruma pēterenēm (Knautia arvensis). Uz šī auga lapām tad arī to redzēju pirmajā reizē un tāpat arī šajā reizē. Šai krāšņvabolei g.k. patīk tieši šādas atklātas un saulainas pļaviņas (nu labi, šo varbūt par 'pļavu' gluži nenosaukt). Nezin kāpēc prātā gan bija iekritis, ka šo sugu jāmeklē mitrās pļavās uz pļavas vilkmēlēm (Succisia pratensis) un biju pat tā baigi nobriedis, ka šo sugu varētu mēģināt atrast, piemēram, Vītiņu pļavās (vienu reizi pat tā kā imitēju meklēšanu), bet tur laikam būšu kaut ko mazliet saputrojies, jo uz vilkmēlēm dzīvo cita Trachys ģints suga - T.subglaber, kas Latvijā nav sastopama. Lai nu kā jauki - jauna krāšņvaboļu suga manam fotoarhīvam (Nr.14) vispār ir diezgan lieli svētki, jo 'parasto' krāšņvaboļu sugu komplekts jau fotoarhīvā ir. Paliek pāri tikai lieli retumi un Agrilus ģints sugas, ko pēc foto diemžēl gandrīz vai nav iespējams noteikt - vien dažas raksturīgākās sugas. Tā iespējams tik drīz vēl kāda jauna krāšņvaboļu suga nemaz 'nekritīs'. 
Sausa, akmeņaina Daugavas malas nogāze pie Ciempues
Tīklblakts Campylosteira verna - jauna suga Latvijai!
Lai nu kā, šajā dienā mani sagaidīja cits, pavisam negaidīts atklājums - vēl viena jauna tīklblakšu suga Latvijai, Campylosteira verna! Atradās tā turpat šajā akmeņainajā nogāzē, zem viena no daudzajiem akmeņiem, kas auga pie vienas no daudzajām mazo mauragu (Hieracium pilosella) lapu rozetēm. Kad sīciņo blakti pamanīju (izmērā tā ir vien kādi 2mm) sākumā nopriecājos, ka forši - kāda no Acalypta ģints tīklblaktīm! Varbūt kāda no trim neredzētajām sugām? Mazliet gan mulsināja tas, ka blakts pārvietojās ļoti veikli. Es pat teiktu, ka tā žigli skrēja! Visas līdz šim sastaptās Acalypta ģints blaktis ir visas bijušas ļoti lēnīga un to pārvietošanās veidu noteikti nevarētu dēvēt par 'skriešanu'. Hmm... Nebiju vēl nevienu kadru nospiedis un vairāk žonglēju ar akmeni, lai uz akmens sēdošo tīklblakti nenopūš spēcīgās vēja brāzmas - pāris reizes blakts patiešām pat atrāvās no akmens virsmas, bet par laimi aizkūleņoja vien dažus centimetrus tālāk un palika uz akmens virsmas. Šajā brīdī jau biju ar aci tīklblakti mazliet rūpīgāk nopētījis (cik nu 2mm lielu objektu var tāpat vien bez kādām optiskām palīgierīcēm nopētīt) un kļuvu bažīgs - vai tā nav tāda kā šaura, gareniska iedobe blakts ķermeņa virspusē apmēram segspārniem pa vidu? Prātā atausa viena no sugām, ko biju iekļāvis savā tīklblakšu rakstā kā vienu no Latvijā potenciāli sastopamajām sugām. Vai tā var būt? Vai tiešām Campylosteira verna??!! Sākās viegla (bet varbūt nemaz ne tik viegla) panika, jo vēl joprojām nebija neviens kadrs un brāzmainais vējš lika blaktij vēl pāris reizes aizkūleņot pa akmens virsmu. Tā taču es to pazaudēšu! ĀĀĀ... Ņēmu akmeni plaukstās un kalnu kazas lēcieniem pa metos pa akmeņaino nogāzi blakus esošā ceļa virzienā - tur vismaz uz ceļa gludās virsmas, ja blakts no akmens tiks nopūsta, būs labāka cerība to pēc tam atrast. Tajā vietā vējš šķita bija mazliet mazāks un lielām mokām (blakts patiešām bija ļoti veikla!) tomēr dažus kadrus izdevās iegūt. Ātri iemetu aci fotoaparāta ekrānā - IR Campylosteira verna! Šāds spārnu tīklojums ir tikai šai sugai raksturīgs. Acis no akmens biju novērsies burtiski 5 sekundes, bet šajā laikā blakts... bija jau pazudusi. Žēl, protams, bet nu vismaz nepaliku galīgi tukšā! 
Tīklblakts Campylosteira verna
Tīklblakts Campylosteira verna
Turpmāko 30 minūšu laikā atradās vēl divi citi eksemplāri, no kuriem vienu gan arī uzreiz aizpūta vējš, bet otru gan izdevās vēl mazliet pafotogrāfēt. Skaisti - jādomā tad, ka šajā vietā šo blakšu ir ja ne ļoti daudz, tad populācija ir pietiekami bagātīga, ja tik īsā brīdī, starp akmeņiem un sūnām izdevās atrast trīs šīs sugas īpatņus. Ja par šo sugu konkrētāk, tad interesanti, ka nevienā no kaimiņvalstīm suga šķiet nemaz nav konstatēta! Tuvākās atradnes it kā esot Kaļiņingradas apgabalā. Ir gan sastopama, piemēram, Zviedrijā, kur atradumi ir pat samērā tālu uz ziemeļiem (Stokholmas apkārtne u.c. - karte šajā lapā), tā tīri teorētiski sastapšana Latvijā nav nekas tāds pārsteidzošs (t.i. šī nav kaut kāda tāda izteikta dienvidu suga). Dzīvojot sausās, smilšainās un akmeņainās vietās starp ķērpjiem, sūnām, augu nobirām u.c., bet tā esot samērā maz konkrētu ziņu par šīs sugas bioloģiju. Pirmie īpatņi pēc ziemošanas aktīvi kļūst jau ļoti agri pavasarī (no kā arī sugas latīniskais epitets - 'vernus' = pavasaris), bet kopumā pieaugušos īpatņus varot sastapt praktiski visu cauru gadu. Pilnīgi iespējams, ka arī Latvijā šī suga ir sastopama ja ne 'bieži' tad šur un tur, bet ļoti sīkā izmēra dēļ (pat starp tīklblaktīm šī ir viena no izmērā mazākajām sugām) un slēptā dzīves veida dēļ tās ir grūti konstatēt. Arī man šis bija tāds ļoti negaidīts atklājums! 25. tīklblakšu suga Latvijas faunā un 16. suga manā fotoarhīvā. Par trim citām pagājušajā nedēļā redzētajām sugām - nākamajos ierakstos! :) 

Nav komentāru: