svētdiena, 2017. gada 4. jūnijs

Tingis pilosa - jauna tīklblakšu suga Latvijai!

Tīklblakts Tingis pilosa
Šī pārmaiņas pēc ir pat ļoti 'karsta' un svaiga ziņa, jo burtiski pirms stundas izdevās paveikt kaut ko pavisam šajā dienā negaidītu - atrast jaunu tīklblakšu sugu Latvijai! T.i. klusi pie sevis cerēju, ka šogad ko tādu varētu paveikt, taču šī diena gluži pēc tādas neizskatījās, jo tā arī līdz šim neesmu pametis mājīgo Ķengaraga apkārtni. Bet kā izrādās, tad šeit mīt tīklblakts Tingis pilosa, kas, pēc visa spriežot, tik tiešām ir jauna suga Latvijai! It kā jau biju šo sugu prātā piefiksējis, ka tai patīkot dažādi lūpziežu (Lamiaceae) dzimtas augi - g.k. akļi (Galeopsis sp.), bet arī baltās panātres (Lamium album). Pa ceļam uz darbu pie Salu tilta pat biju noskatījis tādu baigi panātru paklāju, kur bija doma, ka varētu arī kādu reizi joka pēc piestāt. Šīs dienas atraduma vaininieks gan bija tehniskas ķibeles fotoaparātam, t.i. biju pazaudējis skrūvīti. Tā nu devos pārbaudīt vai otrās mājās nevar atrast kādu alternatīvu risinājumu šai pazaudētajai skrūvītei. Jau atceļā savukārt pamanīju pie Rīgas 208. bērnudārza žoga augam nelielu panātru pudurīti. Nē nu, steigties it kā nav kur - pieliecos papētīt tuvāk. Un IR - uz panātres sēž tīklblakts!
Tīklblakts Tingis pilosa
Tīklblakts Tingis pilosa
Protams, tā uz aci galvenās noteikšanas pazīmes saskatīt nevarēja, bet nu tīri pēc barības auga jau bija skaidrs - jābūt jaunai sugai, jo abas citas Latvijā konstatētās Tingis ģints tīklblaktis tomēr ir iemīļojušas usnes un dadžus, kas galīgi nav radniecīgi augi panātrēm. Uzmanīgi noplūcu panātri kopā ar blakti un, nenolaižot aci no dārguma, jozu uz mājām! Mājās gan fotoaparāts pārsteidza ar vēl vienu tehnisku ķibeli (rezerves skrūve arī izrādījās krietni īsāka kā vajadzēja) un sāka jau šķist, ka nebūs lemts blakti normāli iemūžināt, taču par laimi vaina pati no sevis salabojās. Jau caur fotoaparāta aci varēja skaidri saskatīt vienu no galvenajām pazīmēm, kas apstiprināja, ka būs jauna suga - garos matiņus uz ķermeņa, kas, jo īpaši uzkrītoši redzami gar visu ķermeņa malu. Ir gan viena cita suga, kam arī ir šādi matiņi - Tingis reticulata (kas arī vēl nav LV konstatēta), taču tai ir ļoti platas priekškrūšu vairoga malas (līdzīgi kā T.ampliata). Tā starp citu arī ir šīs sugas viena no pazīmēm - priekškrūšu vairoga malas ir ļoti šauras un principā nav paplatinātas kā vairumam citu sugu (tajā skaitā arī T.cardui un jo īpaši - T.ampliata). Tā ka šaubu par sugas noteikšanu nav - Tingis pilosa 
Tīklblakts Tingis pilosa atrašanas vieta - balto panātru (Lamium album) pudurītis gar bērnudārza žogu
Lūk tāds izskatījās blakts atrašanas 'biotops' - neliela balto panātru audzīte takas malā pie žoga. Latvijā tādu vietu ir tūkstošiem! Un 100%, ka šī vieta arī nav vienīgā, kur šī blakts mīt - pieņemu, ka arī citās vietās Latvijā var mierīgi paveikties šo sugu atrast. Eiropā kopumā šī ir visai prasta suga, bet cik varu sagrābstīt informāciju literatūrā, tad no kaimiņvalstīm suga gan ir konstatēta vienīgi Baltkrievijā un Lietuvā.  Latvijā nekādu publicētu datu, protams, nav. Pēc maniem aprēķiniem - 24. tīklblakšu suga Latvijā. Pilns sugu apkopojums tātad atrodams šajā bloga ierakstā. Jāsaka, ka šis atradums arī zināmā mērā liecina, ka ir visai lielas cerības varbūt atrast vēl kādu jaunu sugu (sugas?) Latvijas faunai. Īpaši droši vien jāvērš uzmanība tām sugām, kas ir konstatētas arī Lietuvā. Jā, nu kas to būtu domājis, ka šādi brīnumi slēpjas pašā Ķengaraga sirdī? Prieks un laime - diena izdevusies! :)

Nav komentāru: