piektdiena, 2013. gada 1. februāris

Putnu janvāris 2013 = 107!


Putnu janvāris 2013
Janvāris ir noslēdzies! Un kas par mēnesi šis ir bijis - traks putnu janvāris! Īsāk sakot - mans labākais putnu janvāris, jo iepriekšējo savu janvāra rekordu (92) izdevās pārspēt par veselām 14 sugām, sasniedzot gana cienījamu skaitli - 107 (saraksts lapas labajā pusē)! Patiesību sakot, nemaz uz ko tādu necerēju, bet, dienām ejot un sugām 'birstot' manā listē, jutu, ka iekļūt '100-nieku' klubiņā ir pavisam reāli un tad jau 'āķis lūpā'! Jāsaka, ka foto ziņā nedaudz slinkoju, bet nu šādi tādi vērtīgāki putni kadrā tomēr tika un tāpēc tomēr salipināju kolāžu 'Saldus stilā'.

Kas tad bija vērtīgākie novērojumi? Protams, ka pirmkārt vērtīgākās ir jaunās sugas manā dzīves listē. Un šajā janvārī tādas bija veselas četras: Lielā polārkaija, Ausainais cīrulis, Mednis (beidzot!) un Stellera pūkpīle. Otrkārt, tie ir dažādi retie ziemotāji kā, piemēram: Pelēkvaigu dūkuris, Tundras sējas zoss,  Dziedātājstrazds, Lapzemes stērstes, Lauku un Sila cīruļi, Niedru stērste, Ziemeļu svilpji, Lielais piekūns, Vistilbe u.c. Treškārt, tās ir parastās, bet teorētiski grūtāk ieraugāmās sugas (vismaz priekš manis):  Apodziņš, Trīspirsktu dzenis, Mežirbe, Baltmugurdzenis, Riekstrozis, Meža pūce u.c. Tā ka es jau gribētu teikt, ka veiksme man šoreiz ļoti stāvēja klāt un tā [veiksme] ir viens no priekšnoteikumiem, kas ļauj sasniegtu labu 'ciparu' janvārī.

Atskatoties var droši teikt, ka potenciālā programma tika izpildīta ja ne gluži maksimāli, tad samērā tuvu maksimumam. Nekad jau visu nevar redzēt. No parastākām sugām, kuras vajadzēja redzēt, iztrūka tikai Brūnkakla gārgale (kuru Kolkā redzēja visi izņemot mani) un Pelēkā dzilna (bez sekmēm izstaigāju gandrīz visus Ropažus). Protams, iztrūka vesela virkne tādu grūtāku sugu, kuras kādā janvāra laika posmā bija 'dabūjamas' ne tikai teorijā, bet arī praksē, piemēram, Laukirbe, Urālpūce, Baltvēderis, Pelēkā pīle, Lauku piekūns, Svītrainā pūce, Ūpis, Lauku balodis, Plukšķis u.c. vēl kādas dažas sugas, bet nu šoreiz tās man izpalika.

Ja bez veiksmes šajā 'pasākumā' neiztikt, tad vēl būtiskāka komponente garas listes savākšanai ir brīvā laika daudzums. Par cik šoreiz tas man bija atliku likām, tad varēju visai brīvi pārvietoties kādos vien virzienos man ienāca prātā. Kopā rēķinot, no 31 janvāra dienas putnos mērķtiecīgi devos 17 dienas. Gana daudz, bet tajā pat laikā - daudz dienas arī neveiksmīgā kārtā vienkārši nosēdēju mājās atpūšoties = neko nedarot, (sevis attaisnošanai gan jāsaka, ka 5 dienas izdevās sekmīgi noslimot). Tātad, ja nākamgad būs tik pat daudz brīva laika - būs kur pielikt laika optimizācijas 'frontē', jo droši vien, šajā janvārī pavadot dabā vēl kādas 3-5 dienas, pelēkā dzilna noteikti būtu 'ieripojusi' listē un gan jau vēl kāda suga. Bet kā bija tā bija - grēks sūdzēties!

Jautājums, ko lai dara tālāk? Lai pārspētu šo savu rezultātu, turpmākajos gados būs ļoti pamatīgi jāiesvīst - augstu latiņu esmu pats sev uzstādījis. Būs interesanti! :)

Nav komentāru: