otrdiena, 2014. gada 26. augusts

Putnu sezonas atklāšana

Līkšņibītis (Calidris ferruginea), 2 parastie šņibīši (Calidris alpina) un 2 smilšu tārtiņi (Charadrius hiaticula)
Šodien beidzot atklāju savu rudens putnu sezonu! Protams, nevar jau ar tā teikt, ka putnu sezonu es būtu 'noslēdzis' taču fakts, ka vasaras laikā tiem iznāk pievērst mazāk uzmanības, ir neapstrīdams. Tad nu, lai tā lēni un maigi atgrieztos ritmā, devos uz Daugavgrīvas mola pusi. Ātri vien liedagā mani sagaidīja neliels bridējputnu bariņš, kas sastāvēja g.k. no dažiem parastajiem šņibīšiem, dažiem smilšu tārtiņiem un viena līkšņibīša. Pēdējais man gada ķeksis - tā ka sākums veiksmīgs! Līkšņibītis bija jaunais putns, kas varbūt tā pirmajā acu uzmetienā ir līdzīgs parastā šņibīša jaunajam putnam, bet, ja rodas kādas šaubas, atliek vien to ieraudzīt lidojumā, lai viss būtu skaidrs - koši baltā virsaste ir šai sugai raksturīga pazīme. Tāpat kā smilšu tārtiņa baltā spārnu svītra ir raksturīga pazīme kā tos lidojumā atšķirt no upes tārtiņiem. 
Upes zīriņš (Sterna hirundo) - pieaugušais putns spalvu maiņā
Upes zīriņš (Sterna hirundo) - jaunais putns
Izspiegojot kolēģus uz Mangaļsalas mola
Uz mola gan mani sagaidīja mazliet tukšums - ja, protams, neskaita mazliet vēju, kas, lai arī ne pārāk intensīvi, tomēr šļakstināja viļņus pāri akmeņiem. Mola sākumā vēl pavēroju upes zīriņus - pieaugušais putns acīmredzot bija spalvu maiņā un bija pazaudējis garās astes spalvas. Tāds pēc skata mazliet jocīgs. Turpat vēl tupēja divi viņa pusaugu bērni, kas laikam vēl cerēja izspiest no barotāja kādu zivi. Nemanīju gan, ka kaut ko vecais putns šiem ko pienestu - izskatījās ar gana veci, lai paši prastu nomedīt kādu zivi.
Negaiss nāk!
Negaiss atnācis...
Bez beigta roņa uz mola tā arī neko nemanīju. Līdz pašam kaiju galam gan neaizgāju (kaut arī biju jau pārbridis pārplūstošo pārrāvumu netālu no mola gala), jo tomēr sāku ar stiprām aizdomām vērot negaisa mākoni, kas tomēr acīmredzami nāca virsū nevis gāja garām kā to sākotnēji biju prognozējis. Nācās pieņemt ašu lēmumu - turpināt virzību uz priekšu vai iet atpakaļ. Atmiņā atausa Kaspara Funta tēlainais apraksts par piedzīvoto negaisu uz Mangaļsalas mola - zināju, ka to noteikti negribu pārdzīvot un aulekšoju pa akmeņiem atpakaļ uz krastu. Kā izrādījās šis tiešām bija gudrs lēmums - jau samērā tuvu krastam vējš šķietami pieņēmās spēkā (jeb vismaz kļuva brāzmaināks), bet, pametot skatu atpakaļ, mola galā jau gāza kā no spaiņa. Pie pašas Daugavgrīvas mola gāziens mani tomēr noķēra, bet, veicot Staņislava Olijara cienīgu sprintu ar šķēršļu elementiem, paspēju patverties zem nelielas nojumes, kur arī sekmīgi pārlaidu spēcīgo, bet īslaicīgu negaisu. 
Upes tilbīte (Actitis hypoleucos)
Melnais mušķērājs (Ficedula hypoleuca) - mātīte vai jaunais putns
Svīre (Apus apus)
Ceru ķauķis (Acrocephalus schoenobaenus)
Somzīlīte (Remiz pendulinus)
Astainais zilenītis (Everes argiades)
Svirlītis (Phylloscopus sibilatrix)
Pēc negaisa atkal iestājās jauks laiks un turpināju ar Daugavgrīvas niedrāja izpēti. Neko diži jaunu necerēju ieraudzīt, jo galvenā doma bija vienkārši atsvaidzināt putnu vērošanas maņas. Tā teikt, atkal satikties ar ierastajiem niedrāja putniem - niedru stērstēm, somzīlītēm, bārdzīlītēm. Varbūt mazliet negaidīti, diezgan regulāri manam skatam pavīdēja ar pa kādam ceru ķauķim, kurus vasaras beigās/rudenī man kaut kā ļoti reti gadās redzēt. Patīkams pārsteigums bija arī divas svīres, kas klusi kā partizāni centās pārlidot niedrāju D virzienā - acīmredzot migranti. Šobrīd jau Latvijā svīru jau ļoti maz palicis - vairums jau ceļā uz dienvidiem. Tāpat negaidīti izdevās novērot šogad vēl neredzētu dienastauriņu - astaino zilenīti! Biju jau pārliecināts, ka tauriņu gada liste paliks ar 84 sugām, bet redz ka nekad neko nevar zināt! No putniem pāris vietās vēl pa kādiem mušķērājiem, ķauķīšiem, bezdelīgām, čurkstēm u.c. krikumi. Kopumā šķiet iznāca konstatēt 45 punu sugas, tā ka par šo pirmo putnu izgājienu šoruden sev lieku 'ieskaitīts'! Maņas mazliet atsvaidzinātas - tagad atliek tā pilnīgāk atsvaidzināts zināšanas (g.k. balsis un saucienus), lai uz 13.-14. septembra Putnu Ralliju būtu 'kaujas gatavībā'!

Nav komentāru: