pirmdiena, 2010. gada 10. maijs

Odu trauksme!!!

Dzēlējodi (Culex pipiens)Šodien gāju, neko sliktu nenojausdams, pa mežu un uzdūros kaut kam briesmīgam - uz ceļa blakus mitrākam meža nostūrim spietoja kādi n-tie tūkstoši odu!! Acīmredzot bij tikko kā izlidojuši vai kā, jo par laimi interesi par mani neizrādīja... Bet tas var nozīmēt tikai vienu - slapjā pavasara (vismaz man šķiet, ka tas ir/bija slapjš) dēļ šovasar būs ļooooti daudz odu. Neforši, ko lai saka.
Mēslmuša (Scatophaga stercoraria)Bet runājot par labām lietām - šīs dienas pastaiga beidzot bij produktīva sīklopu bildēšanas ziņā. Nekādas ļoti labās bildes gan nesanāca - pārsvarā tādi dokumentāli kadri, taču galvenais jau, ka izdevās arī kaut ko jaunu - iepriekš nefotogrāfētu - nobildēt. Piemēram šo mēslmušu (Scatophaga stercoraria), kas bildē arī patiešām sēž uz kakas - nevar izslēgt arī, ka uz cilvēka... To gan es tik smalki nepētīju :D Tiesa muša ļoti parasta - tik nebiju nobildējis.

Trāpījās arī divas asmaļu (Trogossitidae) sugas, kuras jau bij manā fotoarhīvā - pirmā, kurai nav latviskā nosaukuma, bet kuru es sauktu par brūno asmali (Ostoma ferruginea), ir visai parasta aptuveni 8mm liela vaboļu suga, kas sastopama skujkoku mežos. Tā ir plēsējs un pārtiek no dažādiem kāpuriem, piemēram, mizgraužu, kurus medī zem koku mizas. Ogrē es šīs vabolītes katru gadu atrodu vienā un tajā pašā vietā - zem mizas plēksnes, kas stāv uz liela, izgāztas egles celma. Arī šoreiz tur bija kādi 6 eksemplāri.
Brūnais asmalis (Ostoma ferruginea)Otra suga ir, ja ne daudz retāka, tad interesantāka gan - lielais asmalis (Peltis grossa). Interesanta ar to, ka ir iekļauta dabisko mežu indikatorsugu sarakstā. Tās kāpuri dzīvo un attīstās stāvošu egļu, bērzu, retāk citu koku satrupējušā koksnē. Kokiem jābūt nokaltušiem vismaz ilgāk par 5 gadiem, līdz ar to lielais asmalis liecina par bioloģiski nozīmīgu vecu, nokaltušu koku klātbūtni. Pieaugusī vabole barojas ar piepēm. Kopumā gan jāsaka, ka ļoti reta šī suga nav - vismaz cik es esmu vazājies pa mežiem, diezgan regulāri sanāk to sastapt. Ogrē to pavisam noteikti netrūkst.
Lielais asmalis (Peltis grossa)No pārējiem lopiem pašam patīk šis sīkais (~5mm) īsspārnis no Stenus ģints - agrāk nebiju sastapis šos ar dzeltenajiem plankumiem uz segspārniem. Sastapt šos var smilšaini mitrās vietās - manā gadījumā grāvmalā. Diemžēl ir vairākas sugas ar tiem plankumiem un ir ļoti līdzīgas, tāpēc iespējams pēc bildes nevarēs to noteikt. Tāda lūk bagātīga diena šodien! :)
Īsspārnis (Stenus sp.)

1 komentārs:

Anonīms teica...

odi pie foreļupes=sūdivagāopshasasddjlk :D