svētdiena, 2010. gada 2. maijs

Svētes zosis

Zosis (Anser sp.) Svētes palienēBeidzot saņēmos un, izmantojot situāciju, ka atrados Jelgavā, aizminos apskatīt, kas tas par "zvēru" Svētes paliene ir. Sākumā šķita, ka tukšs brauciens būs, bet to laikam tad var norakstīt uz vietas nezināšanu, jo pabraucot gar Svētes upi pa ceļu, kas vēlāk nonāk Kalnciemā, samanīju caur kokiem un krūmiem tālumā pirmās zosis - un dāaaaaaudz zosis! Diemžēl no tās puses neko tuvu pieiet nevar - starpā upe, krūmi un privātmājas. Vienā klajumiņā kaut kur pie Dobeļiem, gan nokāpu no ceļa - vismaz tur, lai arī no tāluma, varēja nedaudz aplūkot to ķīseli. Un tieši tajā brīdi uzradās jūras ērglis, kas sacēla visus zosu tūkstošus gaisā. Fantastisks skats!
Zosis gan pēc tam sasēda atpakaļ, bet tas laikam ar bij tuvākais cik tām zosīm tiku klāt - pabraucu gan vēl atpakaļ un nedaudz tieši iekšā pašā palienē (laikam gan ar iekāpu nedaudz lieguma zonā, bet nu nebiju vienīgais - makšķernieku tagad tur diezgan daudz + ar laiviņām vizinās), bet nu ar ne pārāk tālu, lai neiztramdītu zosis. Tā ka bez teleskopa tur tomēr nav ko darīt, jo daudz kur nācās tik "pasiekaloties" uz putniņiem no tāluma. Bet nu katrā ziņā vieta forša - tagad būšu zināt kas un kā te notiek.

3 komentāri:

lightbird teica...

Šogad kaut kā vēlu. Atceros, 2008. gadā braucām zosis skatīties mēnesi agrāk, aprīļa sākumā.

Uģis Piterāns teica...

Tā ir - Marta beigas/aprīļa sākums laikam ir tas īstais zosu laiks Svētē - arī šogad tajā laikā tur bija tūkstošiem zosu. Tāpēc nebiju gaidījis, ka vēl tagad būs to tik daudz :)

Anonīms teica...

tur viņas tusē ļoti ilgi, droši vien ne vienas un tās pašas, bet no marta beigām līdz maija sākumam parasti ir