pirmdiena, 2010. gada 24. maijs

Jauna suga Latvijai - Magdalis phlegmatica

Jauna suga Latvijai - smecernieks Magdalis phlegmaticaKādu laiku neesmu neko rakstījis - bet iemesls ne jau tāpēc, ka neesmu neko fotogrāfējis, bet tieši otrādi - sabildēts ir ļoti daudz viss kas un līdz ar to grūti saņemties uzrakstīt par to visu kaut ko. Bet tikko kā saņēmu ieganstu, lai pavisam noteikti izdarītu ierakstu - tika apstiprināts, ka esmu uzbildējis jaunu sugu Latvijai - smecernieku Magdalis phlegmatica!!
Par visu pēc kārtas - pagājušo nedēļu pavadīju vasarnīcā bez interneta, darot visādus darbus un pa starpai tā kārtīgi iemēģinot "kukaiņu dauzāmo" tehniku - kuras rezultātā uzbildēju visādus jaukus lopus (par riekstu smecernieku nākamajā bloga ierakstā) - arī šo smecernieku, kuru nodauzīju no jaunas priedītes zariem. Protams uzreiz jau neradās aizdomas, ka tas būs kaut kas rets - droši vien kāda no parastajām Magdalis ģints sugām no kurām dažas pat var tikt uzskatītas kā kaitēkļi. Tāpēc ar fotosesijas laikā ļāvu šim aizlidot un neievācu.
Atbraucot mājās, sāku lēnām ķerties pie sabildēto lopu noteikšanas - cik nu tas ir iespējams. Sāku noteikt šo lopu - visas pazīmes atbilda un bez aizķeršanās nonācu līdz M.phlegmatica. Jauki - veru vaļā Latvijas vaboļu sarakstu - tur tādas sugas nav. Paliku domīgs. Vēlreiz reizes 5as izbraucu caur noteicējam - izmēģināju dažādus alternatīvos ceļus, bet tie galīgi neatbilda. Galvenā šīs sugas atšķirība no citām līdzīgām sugām ir acis - citām acis ir "normālas" ja tā var teikt, bet šim tās ir lielas, izvirzītas un izteikti 'lien ārā' no kopējās galvas kontūras. Tad vēl segspārnu rindstarpās ir 2-3 jauktu punktu rindas, kamēr citiem ir vai nu 1-2, bet taisnas punktu rindas, nevis jauktas.
Tā nu rakstīju vēstuli vaboļu pētniekam Dmitrijam Teļnovam un aizsūtīju bildes, kuras viņš tālāk pārsūtīja citiem speciālistiem un šodien atnāca apstiprinājums - šis ir M. phlegmatica! :) Prieks! Interesanti, ka noķēru to pārdesmit metrus no vietas, kur noķēru savu pirmo jaunu sugu Latvijai - Monochamus saltuarius! Tomēr laikam ir tā vasarnīcas apkārtne pilna ar retumiem - jābrauc biežāk!
Jauna suga Latvijai - smecernieks Magdalis phlegmatica

1 komentārs:

klēra teica...

Es arī tādu nofotogrāfēju, bet neesmu bioloģe, vienkārši patīk fočēt kukaiņus un citus brīnumus!