svētdiena, 2017. gada 19. februāris

Saperda populnea

Mazā apšu koksngrauža (Saperda populnea) izskreja jaunas apsītes stumbrā, 2015. gadā
Iepriekšējā bloga ierakstā minēju, ka savā pastaigā Skrundas apkārtnē ievācu dažus apšu zariņus, kas izskatījās viegli aizdomīgi - varbūt ar mazā apšu koksngrauža (Saperda populnea) kāpuriem tajos. Aizdomīgi, jo bija ar tādu nelielu paresninājumu tā vidū, kas ir tāda raksturīga šīs sugas bojājuma pazīme. T.i. visraksturīgākā gan ir šāda 'pumpa' ar jau izgrauztu caurumu tajā, jo tad ir pavisam skaidrs, ka tur iekšā ir bijusi vabole, kas ir izgrauzusies ārā. Ja cauruma, nav tad var gadīties, ka šāda deformācija ir tomēr kāda cita iemesla dēļ. Līdz šim biju tikai kādas dažas reizes atradis šādus zariņus ar jau caurumiņiem tajos (foto augstāk no 2015. gada. Ieraksts par to blogā - šeit), bet pašu vaboli vēl nebija izdevies sastapt. Tāpēc loloju lielas cerības, ka varbūt no šiem zariņiem kas izlīdīs. Lielās cerības gan bija tā - vairāk uz pavasara pusi, tāpēc liels bija mans pārsteigums, šodien atverot kastīti, ieraudzīt uz ievāktajiem zariņiem jau sēžam veselus divus koksngrauzīšus!
Mazais apšu koksngrauzis (Saperda populnea)
Tātad nebiju kļūdījies - zariņi tiešām bija ar šīs sugas kāpuriņiem (vai varbūt pat ar kūniņām, ja tik ātri izšķīlās?)! Abi zariņi no kuriem izlīda abi eksemplāri īstenībā bija ļoti tievi - pat zem 1cm diametrā (paplašinājums, kurā iemitinājies koksngrauzis - mazliet virs par 1cm). Un tie tiešām bija zari, nevis tievs apses stumbra fragments. Salīdzinājumam, 2015. gadā atrastais paresninājums bija uz nelielas apses stumbra, kādu 3-4m augstumā no zemes un stumbrs tajā vietā bija kādus 3cm resns. Tātad skaidrs, ka koksngrauzīši mīt arī ne tikai uz šādām ļoti jaunām apsēm ar tieviem stumbriem, bet arī uz kādu vecāku apšu (kam stumbri jau mazliet resnāki) tieviem zariņiem. Šajā dienā ievācu arī vienu resnāku zaru (ap tieši tādu ap 3cm), kas arī izskatījās aizdomīgs - jāskatās, varbūt, ka no tā arī kas izlīdīs? 
Mazais apšu koksngrauzis (Saperda populnea)
Lai nu kā, prieks milzīgs - 78. koksngraužu suga manā fotoarhīvā! It kā gaidīti, bet tajā pašā laikā negaidīti. Vispār jāpapēta būs vēl kādu citu sugu bioloģija, jo šāda zariņu ievākšana un paturēšana kastītē īstenībā varētu būt visai interesanta metode, kā atrast un pamanīt kādas vēl neredzētas sugas. Ne tikai vaboļu, bet arī kādu citu kukaiņu. Piemēram, varētu būt, ka no piepēm tādā veidā var 'izmānīt' kaut ko pavisam interesantu, jo daļa piepēs dzīvojošo sugu tomēr ir ar visai slēptu dzīvesveidu un citādi ir grūti pamanāmas (piemēram, kādas kodes un citi sīktauriņi). Un tieši šis brīdis (ziemas beigas/agrs pavasaris) ir labs laiks, lai šādus objektus dotos ievākt, jo kāpuri/kūniņas būs pārziemojušas (sekmīgai attīstībai ziemošanas pauze daudzām sugām ir obligāti nepieciešama) un, ienesot siltās telpās, ātri vien varētu līst ārā, domājot, ka ir iestājies pavasaris. Nav gan īpaši daudz citu sugu, kas par savu klātbūtni liecinātu tik pārliecinoši un uzskatāmi kā Saperda populnea un tur varbūt jāpaļaujas vairāk uz veiksmes palīdzību. Bet mēģināts nav zaudēts. Jebkurā gadījumā, veiksmīgs 2017. gada sākums vaboļu medībās! 
Mazais apšu koksngrauzis (Saperda populnea)

Nav komentāru: