pirmdiena, 2010. gada 19. jūlijs

Viršu zilenīši

Viršu zilenītis (Plebejus sp.)Šodien Kūdras apkārtnē redzēju nu tik daudz viršu zilenīšu, ka drošvien visu manu kursabiedru pirkstu nepietiktu lai saskaitītu. Tas gan nav brīnums - tur pa abām pusēm ceļam purvs, kas ir pilns ar viršiem. Tad nu šie vakarpusē bija salīduši gan čupu čupām uz ziediem baroties, gan vis kur citur sasēduši un bija tīri forši uzbildējami. Droši vien tur abas sugas - gan lielais, gan mazais viršu zilenītis bija, bet nu mātītes es neprotu atšķirt un tēviņi tikai no virspuses vai zem lielāka palielinājuma ir atšķirami.
Viršu zilenīši (Plebejus sp.)Turpat Kūdras apkārtnē manīju, kā man par 95% šķiet, arī gludeno čūsku. Tiesa tā baigi veikli šmauca prom pa viršiem un citiem puduriem, tāpēc nobildēt neizdevās, taču, lai arī 100% skaidri to neapskatīju, vadoties pēc pieredzes, paliku pārliecināts, ka tā bija gludenā čūska. Vēsturiski jau tomēr ir zināma arī no Ķemeru apkārtnes, tā ka nebūtu jau nekāds brīnums. Varētu jau joka pēc tur vēl kādu reizīti aizbraukt un paskatīties - varbūt izdodas arī nofotogrāfēt.
Viršu zilenītis (Plebejus sp.)Ejot uz mašīnu, kārklu krūmā pamanīju arī pelēkā dakšastes (Cerura vinula) kāpuru, taču bija pārāk tumšs, lai sakarīgi uzbildētu. Kāprus visai interesants, jo tam ir savdabīgs brīdinājuma krāsojums - melni punkti, kas it kā atgādina acis un spilgti rozā brīdinošs krāsojums + iztraucēts tas no dibengala izspiež divus sakranīgus pavedienus un ieņem draudīgu pozu, tādējādi mēģinot uzbrucēju nobiedēt.
Pelēkās dakšastes (Cerura vinula) kāpurs

Nav komentāru: