pirmdiena, 2010. gada 12. jūlijs

Fonofests

Šo nedēļas nogali pavadīju klausoties visādas foršas grupas iekš FonoFesta (http://www.fotoblog.lv/rep/21063) - taču pats interesantākais bija, ka pa starpu tam izdevās ieraudzīt un arī nobildēt abas zaigraibeņu sugas!
Kārklu zaigraibenis (Apatura iris)No sākuma, čāpojot uz Āraišu ezera pusi, pamanīju kārklu zaigraibeni (Apatura iris), kas lidinājās ceļmalā un pāris reizes arī apsēdās, kad arī izdevās to nofotogrāfēt. Žēl, ka nerādīja smuko zilgani zaigojošo virspusi. Šo sugu viegli atpazīt pēc pakaļspārnu baltās joslas - tai ir tāds raksturīgs 'zobveida' izaugums, kas ir redzams arī no augšpuses. Suga nav ļoti reta, lai arī iegļauta LSG 2. kategorijā, jo attīstās uz kārkliem - g.k. blīgznas (Salix caprea).

Apšu zaigraibenis (Apatura ilia)Otro suga - apšu zaigraibenis (Apatura ilia) patrāpījās jau festivāla pēdējā rītā īsi pirms aizbraukšanas - devos nokārtot dabiskās vajadzības, kad atkal pamanīju vienu šo lidināmies apkārt. Pāris reizes neveiksmīgi centos tam pielavīties, kamēr tas sēdēja uz zemes ar smuki atvērtiem spārniem. Beigās šis iesēdās augājā un tur ar to nobildēju, bet atkal diemžēl tikai no apakšpuses. Smukie zilie spārni jāatliek uz citu dienu.
Tumšbrūnais zilenītis (Aricia artaxerxes)Atbraucot savukārt uz Ogri, dodoties īsā pastaigā, negaidīti nobildējās tumšbrūnais zilenītis (Aricia artaxerxes), kas nav nemaz tik bieži sastopams. Sākumā medīju it kā gandreņu zilenīti, tad pamanīju šo un uzreiz likās aizdomīgs - ilgi tas nekur nesēdās, bet beigās tomēr atrada vienu ziediņu, kur tad šo nobildēju. Pēc apakšpuses līdzīgs parastajam zilenītim, jo tam tāpat ir gaišs plakums pakaļspārnu ārmalā. Taču šai sugai melno plankumu rinda zem oranžajiem plankumiem ir daudz haotiskāka un ne tik līdzeni izliekta kā parastajam (tam no plankumiem veidojas diezgan pareiza "D" burta forma).
Tā ka īpaši nekoncentrējoties uz kukaiņu bildēšanu, izdevās šajās brīvdienās nobildēt 3 jaunas sugas priekš sevis. Jauki.

4 komentāri:

ieva teica...

Kā izrādās, tad pat, ejot pačurāt, jāņem līdzi fotoaparāts. :D

Uģis Piterāns teica...

Šoreiz tā sanāca jā, jo tomēr tādā festivālā fotoaparātu, piemēram, teltī jau galīgi negribējās atstāt :) Tāpēc visu laiku staipīju līdzi - un redz, noderēja ar :)

Ainars teica...

Varu ieteikt labu variantu, kā bildēt tauriņus - paej tur kur aptuveni viņi mitinās un izlej labi daudz ūdens :)))
Šodien darbavietas sētā (Saldus centrā) skalojot mašīnu pamanīju 4 dažādus taureņus, kas atlaidās padzerties & ļāvās pieiet pavisam tuvu - tai skaitā apšu zaigraibenis. Atpazinu pateicoties taviem izglītojošiem aprakstiem ;)

Uģis Piterāns teica...

Tad jau var arī darīt advancētāk - apsmērēt kkādas virsmas ar sīrpu/cukurūdeni vai ko tamlīdzīgu :)) Tad jau ar tauriņi nāks bariem. Pagaidām gan tam esmu par slinku :) Bet tā tīri ziņkāres pēc kādreiz varētu pamēģināt - no sērijas, paskatīties, ko var normāli ejot ieraudzīt, un kas atlido tos speciāli pievilinot - varbūt kaut kas mega-labs patrāpītos.