svētdiena, 2010. gada 25. jūlijs

Daugavas "spring onions"

Mazais vijolīšu purvraibenis (Clossiana dia)Šodien pabiju Daugavas lokos (jeb kā esot rakstīts uz informācijas stenda angliskās versijas - Daugavas spring onions) - mērķis bija skaitīt tauriņus vienam projektam, tāpēc arī vairāk sanāca koncentrēties uz tauriņiem. Un veiksmīgi - ieraudzīju un nobildēju jaunu sugu priekš sevis - mazo vijolīšu purvraibeni (Clossiana dia). Te nesen sāku domāt, ka šo varbūt jau biju redzējis iepriekš - vienkārši neesmu starp citiem raibeņiem mācējis atpazīt. Taču šodien sapratu, ka šo pavisam noteikti redzēju pirmo reizi - nu ļoti jau raksturīga pazīme ir tie milzīgie, melnie plankumi pakaļspārnu ārmalā. Nevienai citai sugai tik trekni tie plankumi nav. Diemžēl apakšpusi tauriņš nu ne par kam nerādīja. Bet nu forši - 79. suga manā listē.
Pļavas dzeltenis (Colias hyale)Nedaudz sirds salēcās, ka sabildēju šo dzelteni, jo biju nedaudz šaubīgs - varbūt tas ir kāds no dzelteņiem, ko neesmu bildējis, jo likās pārāk dzeltens + D-pils puse jau ir tālu uz dievidiem, lai tur būtu sastopama arī kāda cita suga. Taču tagad skatot, skaidrs, ka tas tomēr ir tas pats pļavas dzeltenis (Colias hyale), ko biju štruntīgi nofotogrāfējis Jelgavā. Bet nu tagad vismaz +/- ok bilde būs man šim.
Lapgrauzis (Pachybrachis hieroglyphicus)Vēl pļavā pie Daugavas nobildēju šo lapgrauzi (Pachybrachis hieroglyphicus), ko agrāk nebiju redzējis - sugas epitets 'hieroglyphicus' acīmredzot norāda uz tā segspārnu krāsojumu, kas nedaudz jau atgādina hieroglifus. Nezinu gan cik tas ir rets un tā - vienīgā info, ko atradu par šo ir, ka tieši Daugavas lokos tas ir bijis atrasts. Tā ka gan jau piemērotos biotopos (šķiet sausas pļavas) ir gana izplatīts.
Sarkanā klajumspāre (Sympetrum sanguineum)Tad vēl tiku pie sarkanās klajumspāres (Sympetrum sanguineum) bildes, ko šogad vēl nebiju nofotogrāfējis. Viegli atšķirama spāre - tēviņi raksturīgi spilgti sarkani ar pilnībā melnām kājām - ļoti bieži izplatīta spāre. Tad nu sanāk, ka no 36ām manis uzbildētām spāru sugām, šogad esmu nobildējis 35as. Visas cerības par 40 sugām jāatliek uz august

Nav komentāru: