otrdiena, 2017. gada 14. marts

#nedēļassuga: Dioctria rufipes

Laupītājmuša Dioctria rufipes
Mazliet iestrēgums Berlīnē lidostu streika dēļ - bet labi, ka biju jau sagatavojis vienu #nedēļassugas ierakstu uz priekšu, tā ka vismaz šajā ziņā nekādas kavēšanas.
Šoreiz 'Nedēļas sugas' godā divspārnis - viena no nedaudzajām laupītājmušām manā foto arhīvā, ko ir izdevies noteikt līdz sugai: Dioctria rufipes. Šī ģints īstenībā ir visai pateicīga noteikšanai, jo vairumā gadījumu pilnībā pietiek vien ar ārējām pazīmēm jeb konkrēti - kāju krāsojumu, lai varētu identificēt sugu. No Latvijā sastopamajām 5 Dioctria ģints sugām vien divām sugām var būt šāds kāju krāsojums (priekšējo divu kāju pāru stilbi un ciskas oranži, bet pakaļkājas pilnībā melnas) - rufipes un hyalipennis. Šīs abas sugas savukārt atšķiras pēc taustekļu pamatnes (vieta pieres reģionā, kur piestiprināti taustekļi) formas - rufipes tā ir izciļņa veidā izteikti izvirzīta uz āru, bet hyalipennis šāds 'paugurs' nav izteikts. Šeit attēlā labi redzams, ka šāds izvirzījums ir ļoti izteikts - tātad Dioctria rufipes. Citām sugām savukārt ir atšķirīga kāju krāsa - vai visas kājas pilnībā melnas vai arī pakaļkājas ir vairāk vai mazāk oranžas.
Suga Latvijā visticamāk ir izplatīta bieži, jo arī citur Eiropā Dioctria rufipes ir viena no plašāk izplatītajām ģints sugām. Apdzīvo g.k. krūmājus, kur pļavas un zālāji mijas ar krūmu puduriem, bet iecienītas ir arī mežmalas. Medījot g.k. augsto lakstaugu stāvā. Ja atminos, tad šo eksemplāru atradu pie Ogres vecupes tieši tādā krūmainā pļavā ar leknām graudzālēm. Kā jau laupītājmušai pienākas, pieaugušie īpatņi pārtiek no citiem kukaiņiem - g.k. mazākiem plevspārņiem (zāģlapsenēm, jātnieciņiem u.c.) un citām divspārņu (resnkājodu, dejotājmušu u.c.) sugām. Kāpuri dzīvojot augsnē, bet kopumā nav pieejama īpaši daudz informācijas par konkrēti šīs sugas kāpuru dzīves niansēm. Pats aktīvākais lidošanas laiks ir maija beigās un jūnija sākumā. Arī mans novērojums ir bijis tieši šajā periodā - 2010. gada 2. jūnijā. Kopumā gan lidošanas sezona, protams, ir garāka - no maija sākuma līdz augustam. 

Nav komentāru: